Index Vakbarát Hírportál

Tizenhárom sportágban 57 magyar a szófiai siketlimpián

2013. július 10., szerda 12:00

Tizenhárom sportágban 57 sportoló képviseli a magyar színeket a Szófiában július 26. és augusztus 5. között sorra kerülő 22. nyári siketlimpián. Az esemény szerdai sajtótájékoztatóján Gódor László, a Magyar Hallássérültek Sportszövetsége (MHSSZ) ügyvezető elnöke arról beszélt, hogy a betervezett költségvetési támogatás drasztikus csökkentése miatt még az utolsó időszakban is módosítaniuk kellett a csapat felkészülését, valamint utazási és elszállásolási feltételeit.

Nyírő Zsolt, az MHSSZ nemzetközi alelnöke felelevenítette a siketlimpiák történetét. Hallássérült sportolók számára 1924-ben, Párizsban rendeztek először Világjátékot, melyen kilenc európai ország 145 versenyzője, köztük egyetlen magyar vett részt. Azóta a téli játékokat is beleértve 37 viadalt bonyolítottak le, 2001 óta - a Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedélyével - már siketlimpia néven. Legutóbb, 2009-ben Tajvan adott otthont a 77 országból érkezett 2500 versenyzőnek, itt a magyarok két arany- és három bronzéremmel a nemzetek rangsorában a 22. helyen zártak.

Tóth Ildikó csapatvezető a magyar küldöttség összetételéről elmondta, hogy a felkészülést 18 edző, szakvezető segítette, ők a helyszínen is a versenyzők mellett lesznek, a két-két csapatvezetővel és jeltolmáccsal kiegészülve a teljes delegáció 81 fős lesz. A vezetők a legnagyobb reményeket Biatovszki Míra sportlövő, Máthé Gábor teniszező, Mihályi Ferenc tájfutó és Ecker Krisztina tekvondós szerepléséhez fűzik.

Rovatok