Index Vakbarát Hírportál

Háromból három futamot nyert, világbajnok lett a magyar motorcsónakos

2013. július 21., vasárnap 16:17

Tábori Áron győzött az F-4S kategória világbajnoki versenysorozatában. Az utolsó versenyhétvégén is három futamot nyert a dunaújvárosi motorcsónak-versenyző.

A svédországi Kilben július 19-20-án rendezték az idei F-4S kategóriájú motorcsónak-világbajnokság utolsó versenyhétvégéjét. Az óriási szél a szombati napba sűrítették a futamokat, a 18 versenyzőnek azonban kisebb szelek ekkor is nehezítették a dolgát: három-négy bukás is történt, több motorcsónakot is összetörtek.

A magyar Tábori Áron az összesített tabella élén állva érkezett Svédországba az egy héttel korábbi lett futamról, szoros versenyben a mindössze egyetlen ponttal őt követő, lengyel Adrian Maniewski előtt. Az időmérőn a Dunaújvárosi Vízi Sport Club fiatal versenyzője második helyet szerzett, azonban már az első futamban átvette a vezetést, és végül mindhárom futamot győztesen zárta. Így a nap végén ő állhatott a dobogó legfelső fokára, a pontverseny összesítése alapján pedig a világbajnoki címet is ő szerezte meg. A bajnokságban második helyen Maniewski végzett, míg a harmadik a litván Edgaras Riabko érte el.

„Nagyon összeállt erre a hétvégére minden: a technika nagyon jól szerepelt és a csapat is maximális teljesítményt nyújtott, és mindez nagyon sokat segített a győzelemben.” – nyilatkozta Tábori a verseny után.

Az F-4S hajóosztály gyakorlatilag az motorcsónak F1-es kategóriájának megfelelő F1H2O háttérligája, amelyben 2010 óta rendeznek világbajnokságot. Ami egységes, minden pilóta egy ezer köbcentis, Mercury60 HP-s motorral versenyez, a hajók végsebessége 120 km/h. Az S megjelölés arra utal, hogy a motorok környezetbarát módon működnek. Tábori hajója 395 centi hosszú és közel két méter széles.

Rovatok