Index Vakbarát Hírportál

Berki leesett a lóról, nincs vb-döntő

2013. október 1., kedd 13:01

A londoni olimpiai bajnok tornász Berki Krisztián az antwerpeni világbajnokság favoritja volt, de már a selejtezőben, a gyakorlat közepe után elfogyott a lendülete, leszállt a lóról.

Súlyosan büntették, 14.533-as pontszámmal csak a huszonnegyedik helyen zárt, vagyis igen távol került a nyolcas döntőtől.

Krisztian BERKI (HUN) - 2013 Artistic Worlds

Berki új - a tavalyinál ponterősebb - gyakorlattal készült a címvédésre, 2010 és 2011 után harmadszor is szeretett volna világbajnok lenni, de ezúttal nem sikerült.

Berki az olimpián is hibázott egy kisebbet a selejtezőben, de akkor bejutott a fináléba, és a döntőben hibátlanul tornázva, megérdemelten lett a szer legjobbja. Az idei Európa-bajnokságon negyedik lett, akkor is volt egy kisebb rontása.

"Talán a 2000-es évek elején, a cottbusi világkupán fordult elő velem legutóbb, hogy leestem a szerről" - nyilatkozta az MTI-nek az Újpest 28 éves tornásza. "Egy ilyen esetnek nyilván nem egy világbajnokságon kellene bekövetkeznie, de mi sportolók sem vagyunk gépek, előfordul, hogy hibázunk, sajnos én most rontottam."

"Természetesen bánom, hogy a vb-döntőben nem tudom bemutatni az új gyakorlatomat, ugyanakkor ez azt is jelenti számomra, hogy van még mit tökéletesíteni ezen a gyakorlaton" - mondta Berki. "Abból a szempontból csalódott vagyok, hogy nem ezt vártam magamtól, a 2016-os riói olimpiáig azonban még rengeteg időm van felkészülni, és begyakorolni az elemeket."

A világbajnokság hivatalos honlapja szerint sem a szerenkénti döntőkben, sem az egyéni összetett fináléban nem lesz magyar férfi tornász. Hétfőn Tálas Bence mind a hat szeren, Szabó Nándor pedig négyen volt érdekelt, de egyikük sem ért el olyan eredményt, amely elegendő lett volna a döntős részvételhez. Kállai Zoltán - szintén hétfőn - lólengésben, Vecsernyés Dávid pedig kedden négy szeren selejtezett, de nekik sem sikerült kivívniuk a fináléba kerülést. Utóbbi összesen 52,082 pontot kapott a talajon, gyűrűn, nyújtón és korláton bemutatott gyakorlataira, ez összesítésben a 87. helyre volt elég. Tálas a 44., Szabó a 85. helyen zárt egyéni összetettben, míg Kállai végül 12. lett lólengésben.

Rovatok