Index Vakbarát Hírportál

Szocsi: ha aranyból épül út, az se drágább

2013. október 11., péntek 13:28

Az orosz ellenzék szerint 30 milliárd dollárnyi pénzt sikkaszthattak el a szervezők a téli olimpiával. A hóval és a nézőszámmal is gond lehet jövő a februárban.

A múlt héten már az olimpiai láng megérkezése sem volt zökkenőmentes, a moszkvai ünnepségen kialudt a fáklya, egy biztonsági ember élesztette újra öngyújtójával. A kínos incidensnek a szervezők szerint semmi jelentősége, az orosz ellenzék közben azt állítja, sokkal nagyobb gondok vannak a téli olimpiával, amely az átverés szimbólumává vált Oroszországban.

Autópálya vezet Szocsiból az egyik olimpiai helyszínre, ahol többek között jégkorong-meccseket és a gyorskorcsolyát rendezik, az útszakasz a játékokat övező korrupció egyik tökéletes példája lett Borisz Nemcov ellenzéi politikus szerint. A huszonkilenc kilométer hosszú út építésének költségei folyamatosan nőttek, összesen 8,6 milliárd dollárba került. „Ennyi pénzből több tonna aranyból vagy kaviárból is kirakhatták volna az autópályát, nem lett volna drágább" – nyilatkozta Nemcov még egy korábbi tévéinterjúban.

A téli olimpia eredeti költségvetése dollárban számítva 12 milliárd volt, ez az összeg az évek során majdnem megötszöröződött, most 51 milliárdon áll, így már drágább, mint a 2008-as pekingi nyári játékok voltak. Nemcovék szerint harmincmilliárd dollárnyi pénz sikkaszthattak el az építkezések alatt, ez a pénz valószínűleg Vlagyimir Putyinhoz köthető vállalkozókhoz került, így az olimpiai készülődésből egy óriási lehúzás lett.

Nemcsak a pénzek útja követhetetlen, de gond van a tizenhatezer külföldről érkezett vendégmunkás alkalmazásával is. Egy Human Rights Watch-jelentés szerint az olimpiai stadiont és az olimpiai falut építő cég gyakran napi tizenkét órában dolgoztatja a munkásokat, akiknek alig van szabadnapjuk. A céget azzal is megvádolták, hogy elkobozta az alkalmazottak útlevelét és munkaengedélyét, így azok ha akarnak sem tudnak hazajutni.

Orosz oknyomozó újságírók nemrég kiderítették, hogy az orosz hatóságok a szurkolók és a résztvevő sportolók után is kémkedhetnek. A pályázatokon nyertes cégek olyan technikai paramétereket használnak, ami lehetőséget ad a biztonsági szolgálatnak arra, hogy az érzékeny szavakra szűrjön e-mailekben vagy közösségi oldalak csetoldalain.

A korrupció, a lehallgatás az orosz melegellenes törvény mellett sokan amiatt is aggódnak, hogy nem lesz elég hó a téli olimpián, erre az esetre a szervezők négyszáz hóágyúval készülnek. A távoli helyszín miatt a nézőszámmal is gond lehet, főleg a téli olimpiát követő paralimpiai játékokon.

A szocsi téli olimpia 2014. február 7-én kezdődik.

Rovatok