Index Vakbarát Hírportál

Egy sportcsarnokba került a súlyemelőnő

2013. október 24., csütörtök 09:14

Azerbajdzsán gyakorlatilag megvásárolta Moldovától azt a Cristina Iovut, aki szülőhazája első olimpiai érmét szerezte női súlyemelésben. Iovuért cserébe Azerbajdzsán vállalta, hogy ultramodern sportcsarnokot épít Moldovában, ahol egyetlen ilyen létesítmény sincsen, neki 10 ezer eurót fizetett az országváltásért, a moldovai súlyemelő szövetségnek pedig 30 ezer eurós bánatpénzt is járt.

A 21 éves versenyző két junior, és egy felnőtt Európa-bajnoki cím után Londonban olimpiai bronzérmet szerzett. A mostani, wroclawi világbajnokságon viszont már az azerieknek nyert három ezüstöt hétfő este az 53 kilogrammosok kategóriájában. 

Moldovában havonta 620 eurót keresett, bár az olimpiai harmadik helyért is kapott jutalmat - 80 ezer euróval, autóval és kétszobás chisinaui lakással lett gazdagabb.

Az országváltás azonban nem igazán volt sportszerű. Azerbajdzsán rengeteget költ a sportra, de az eredményesség érdekében, akit lehet, honosítanak. 

Iovu január elején edzőtáborozni ment Bakuba, ahonnan aztán nem tért vissza Moldovába. A lépése kockázatos volt, mert a súlyemelő a határőrség kötelékéhez tartozott, így váltása dezertálás. Nemzetközi körözést is ki akartak adni ellene, végül azonban ügye nem került katonai bíróság elé. A felek a háttérben megalkudtak. 

Iovu azeriként csak nehezebb testsúlya miatt volt kénytelen beérni a második hellyel mindkét fogásnemben és összetettben egyformán ugyanannyit teljesítő kínai győztes mögött.

„Már megszoktam Bakut, vannak új barátaim, jól érzem magam" – mondta. Az állampolgárság-váltás hátteréről nem beszélt, annyit viszont elköszönéskor még mondott: - „Csak az otthon maradt családom, anyukám és a testvérem hiányzik nagyon."

Rovatok