Index Vakbarát Hírportál

Kárpáti György a Nemzet Sportolója

2013. november 7., csütörtök 17:46

Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó kapta a Nemzet Sportolója címet, amely Gyarmati Dezső augusztusi halála után üresedett meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért és ifjúságért felelős államtitkárságának csütörtöki közlése szerint a kormány elfogadta a Nemzet Sportolóinak egyhangú javaslatát, ez alapján ítélte oda a címet.

A Nemzet Sportolója címet és ezzel járó félmillió forintos életjáradékot a magyar sport tizenkét, hatvanötödik életévét betöltött, kimagasló eredményt elért sportolója viseli, illetve kapja, olyan sportemberek, akik aktív sportpályafutásukat követően is fontos szerepet töltöttek be a magyar sportéletben.

A 2008-ban ügynökmúlttal megvádolt, majd pernyertes, 78 éves Kárpáti áprilisban egyéves, a 2014-es választásig szóló szerződést kötött sporttanácsadói állásra a miniszterelnökséggel.

Feladata: „a megbízó igénye alapján” működjön közre a különféle a sportágakkal kapcsolatos kormányzati koncepciók kidolgozásában, és „szükség esetén” megvalósításában. A Kárpátit a készenállásáért bruttó 670 000 forinttal díjazzák. Ez bevallása szerint havonta negyedórás telefonbeszélgetés.

Kárpáti néhány éve is bekerült a hírekbe. A 2006-os zavargásokkor 1956-ban olimpiai bajnok társa, Zádor Ervin nevében úgy nyilatkozott: addig nem jön Magyarországra, amíg hazug miniszterelnök áll a kormány élén. Később kiderült, Zádor ilyet nem mondott, és levelet sem írt, 1956 óta egyszer tért vissza hazájába, a napi politikával pedig sohasem foglalkozott, azt sem tudta, ki a miniszterelnök. (Zádor tavaly halt meg Kaliforniában.)

Ők tizenketten:

Balczó András háromszoros olimpiai bajnok öttusázó (2004-től)

Hammerl László olimpiai bajnok sportlövő (2004)
Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász (2004)
Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok vívó (2004)
Portisch Lajos olimpiai bajnok sakkozó (2004)
Székely Éva olimpiai bajnok úszó (2004)
Weltner Györgyné Ivánkay Mária nyolcszoros siketlimpiai bajnok asztaliteniszező (2004)
Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelő (2007)
Rejtő Ildikó kétszeres olimpiai bajnok tőrvívó (2007)
Buzánszky Jenő olimpiai bajnok labdarúgó (2011)
Grosics Gyula olimpiai bajnok labdarúgó (2011)
Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó

Rovatok