Index Vakbarát Hírportál

A bodysok összevesztek a világbajnokokon

2013. november 22., péntek 13:29

Testépítő-világbajnokságot rendeztek a hétvégén Budaörsön, a versenyen a magyarok kiemelkedően szerepeltek, a különböző kategóriákban öt aranyat és 19 egyéb érmet nyertek.

Az öröm mégsem teljes, mert a verseny után a Magyar Testépítő és Fitness Szövetség hivatalos közleményt adott ki, mely szerint „a Szövetség elnöksége az IFBB világszövetség utasítására a következő határozatot hozta: minden olyan személy, aki 2013 november 15.-17. között rendezett budaörsi WBPF-versenyen versenyzőként részt vett 2, azaz két év eltiltásban részesül."

Ők Magyarország legkigyúrtabb nagypapái

A testépítésben, csakúgy, mint a profi bokszban, több világszövetség is rendez versenyeket, a hétvégit a WBFP (World Bodybuilding and Physique Sports Federation) szervezte.

Ez egy fiatal, dubaji székhelyű szervezet, 2009-ben alakult, az alapítók évtizedekig vezető tisztségviselők voltak a másik világszervezetnél. Még abban az évben 28 ázsiai ország - az IFBB-ből kilépve - csatlakozott hozzájuk. A szervezet vezetőségében magyarok is vannak, Sebestyén Péter az európai pénzügyeket koordinálja, Buranits Ildikót az európai szövetség főtitkárának, majd a világszövetség női bizottsága elnökének választották.

„120 tagországunk van, ez volt az ötödik vb-nk, az első Európában. Budaörsre 50 ország 309 versenyzője jött el, egyik sem IFBB-tag. A testépítésben és a fitnessben több szövetség van, más szabályrendszerekkel dolgoznak, amelyek másként kedvezhetnek a különböző adottságú versenyzőknek. A WBPF például a nőies vonalat lágyítja a versenyein" - mondja Buranits Ildikó.

„Az IFBB kitiltásának semmi gyakorlati jelentősége nincs, a szervezet csak a saját tagjait tilthatná el. Groteszk és vicces a helyzet, de köszönjük az ingyenreklámot. A mi versenyzőink mehetnek máshová is versenyezni. A hétvégi vb nagy siker volt, sokkal több versenyzővel, mint náluk szokott, és itt nézők is voltak: irigyek ránk. A WBPF egyébként állna a címegyesítés elé, ahogy a profi bokszban is van."

Az eltiltásról szerettük volna megtudni a Magyar Testépítő és Fitness Szövetség bővebb véleményét is, de sokszori telefonos és kétszeri írásos megkeresésünkre sem reagáltak.

IFBB, WABBA, NABBA, NAC: mit jelentenek?

A testépítésben és a fitnessben több nemzetközi szövetség is létezik, mindegyiknek van saját világbajnoka. A legrégebbi közülük az 1946-ban alapított IFBB, amit Ben Weider és testvére, Joe hoztak létre, legfőbb versenyük a Mr. Olympia, amelynek megnyerése a profi testépítés csúcsaként értékelhető.
Jelentős szervezet még a NAC International, az 1950-ben alapított NABBA, az 1975 óta létező WABBA.
Nem leszek soha többet 87 kiló

Rovatok