Index Vakbarát Hírportál

Ki legyen a Fradi edzője?

2013. december 5., csütörtök 10:44

Úgy kezdte a bajnokságot a Ferencváros futballcsapata, hogy a bajnoki cím a cél. Eltelt fél év és már edzője sincs a csapatnak, a Magyar Kupából is kiesett – ráadásul az Újpesttel szemben – a bajnokságban pedig a 7. helyen áll, 12 ponttal lemaradva az elsőtől, hárommal a dobogós helytől.

A klub vezetése kijelentette, hogy külföldi edzőt akar, ezt Orosz Pál, az FTC szakosztály igazgatója jelentette ki, ami egyben azt is jelenti, hogy a megbízott edzőnek, Máté Csabának vajmi kevés esélye van a tavaszi folytatásra. Ezek az esélyek az MK-búcsúval tovább csökkentek.

Ahogy ilyenkor lenni szokott, több név kering. Sőt, úgy tűnik egyelőre, hogy a külföldi szakemberek körében igen vonzó a Ferencváros neve. Előbb Lothar Matthäus került szóba, de róla érdemes megjegyezni, hogy mivel Magyarországon él, igen sokszor felmerül akkor is, noha még az ötlet szintjéig sem jut el a szerződtetése.

De vannak konkrétabb szándékok, mint George Leekens, Francky Vercauteren, Hugo Broos, vagy Trond Sollied. Az utóbbit, említik a legesélyesebb befutónak, annál is inkább, mert az 54 éves norvég szakember már korábban is szóba került Magyarországon, és a Csakfoci portál szeirnt a tegnapi Újpest elleni meccsen ott is volt. Szóba jött még egy olasz is, Roberto Mancini korábbi segítője, a 49 éves Alfredo Pedulla is. De ki legyen a Fradi edzője?

Ki legyen a Fradi edzője

  • 544
    Mindegy
  • 484
    Nyilasi Tibor
  • 475
    Ricardo Moniz
  • 373
    László Csaba
  • 285
    Trond Sollied
  • 276
    Egervári Sándor
  • 221
    Lothar Matthäus
  • 120
    George Leekens
  • 111
    Novák Dezső
  • 88
    Francky Vercauteren
  • 25
    Hugo Broos

Trond Sollied 1992 óta űzi a szakmát, Norvégiában végezte el a sporttudományok egyetemét, és a Bodö Glimtnél volt először szakvezető. Dolgozott a Rosenborggal, a Club Brugge-zsel, az Olimpiakosszal, a Genttel, a Heerenvennel, legutóbb pedig Törökországban a Elazigsporral. A Rosenborggal és az Olimpiakosszal egy-egy, a Club Brugge-zsel két bajnoki címet nyert, csapataival összesen négyszeres kupagyőztes. 2003-ban majdnem norvég futballkapitány is lett, október óta nincs munkája.

Nagy név George Leekens is, aki 1984 óta dolgozik a szakmában, kétszer – összesen négy évig – volt belga futballkapitány. Komoly érdemei vannak a most a vb egyik titkos esélyesének tartott belga válogatott felépítésében is.

A 63-szoros belga válogatott Vercauteren edzőként is szép sikereket ért el. Az Anderlechtnél végigjárta a szamárlétrát, 2009-ben pedig megbízott belga szövetségi kapitány is volt. 2005 és 2007 között irányította a brüsszeli lila-fehéreket és kétszer bajnok lett, de ennél is nagyobb meglepetést okozott, amikor 2011-ben a Genkkel is első lett. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy két magyar futballistával, Juhász Rolanddal és Köteles Lászlóval is együtt dolgozott. 2013 nyaráig a Sporting edzője volt, ahonnan kirúgták.

Hugo Broos abban hasonlít Vercauterenhez, hogy ő is nyert bajnokságot az Anderlechttel és négyszer kupát a Club Brugge-zsel. Érdekes hasonlóság még Vercauteren és Broos között, hogy mindketten az Egyesült Arab Emirátusok-beli Al Dzsazira futballklubnál is dolgoztak, Sollied Szaúd-Arábiában is edzősködött.

Sok, volt ferencvárosi futballista a klubhoz közelebb álló szakembert szeretne, a klubvezetés, ahogy a magyar labdarúgást is irányítók jobban hisznek a külföldi edzőben. Kérdés, hogy a játékosok közti feszültség, a klubnál jelenleg is uralkodó nem túl jó hangulatot mi tudja oldani. Ha a Fradi a hétvégén a Videoton otthonában is kikap, akkor nehéz lesz bármi is. Mert a magasztos tervek már decemberre szertefoszlani látszanak. Egy bajnoki ötödik helyért pedig senki sem fog lelkesedni az Üllői úton. 

Rovatok