Index Vakbarát Hírportál

Lesz-e touchdown a 2024-es olimpián?

2013. december 13., péntek 00:14

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a héten elismerte az amerikaifutballt képviselő nemzetközi szervezetet, ezzel a sportág megtette az első lépést, hogy a NOB által elfogadott olimpiai sportág legyen. Az amerikaifutball-szervezet kérését hét éve még visszadobta a bizottság, azóta viszont rengeteget nőtt az amerikaifutball elfogadottsága világszerte.  

Chris Dubi, a NOB olimpiai eseményekért felelős igazgatója a lausanne-i döntés után azt mondta, az amerikaifutballnak erős bázisa van a fiatalok között, az International Federation of American Football  pedig keményen dolgozik azon, hogy minél több országban népszerűsítse a sportágat

Amerika legnépszerűbb sportja Európában is egyre nagyobb rajongótáborral rendelkezik, nem véletlen, hogy évről-évről egyre több NFL-mérkőzést rendeznek Londonban. Az amerikaifutball olimpiai szerepeltetésére viszont még legalább tíz évet kell várni, ha a NOB egyáltalán elismeri olimpiai sportágként a jövőben. A bizottság nemrég döntött arról, hogy a birkózás marad a programban, a szeptemberi szavazáson az olimpiáról lemaradt baseball és fallabda 2024-es bekerülésért küzdhet, akár az amerikaifutballal.  

Az AP hírügynökség szerint leghamarabb 2017-ben lehet szavazás az amerikaifutball szerepléséről. Az amerikaifutball-szövetségeket tömörítő IFAF 1998-ban jött létre, azóta hatvannégy tagországa van három kontinensen.  

De mi keresnivalója van az amerikaifutballnak az olimpián?

A hagyományok alapján semmi, de a NOB az utóbbi időben több sportág felé is nyitott, ilyen az idei szavazásban elbukott a baseball és a fallabda is. A hétfős rögbi viszont már ott lesz a 2016-os programban, Rióban. 

Az amerikaifutball szerepeltetése anyagilag is megérné a NOB számára. A tavalyi londoni játékokon a tévés díjakból származó bevételek fele az Egyesült Államokból érkezett, az NFL közvetítések jogai dollármilliárdokért kelnek el, ha a sportág a nyári játékokon is bemutatkozna, valószínűleg tovább nőne a tévés bevétel. 

Az már más kérdés, hogy a nézők nem azt az amerikaifutballt látnák viszont az olimpián, mint az NFL-meccseken vagy a nagyobb európai bajnokságokban. Egy amerikaifutball-csapat keretében nagyjából ötven játékos van, ezzel a létszámmal szinte biztosan nem indulhatna egy válogatott az olimpián. Sokkal valószínűbb, hogy a hétfős rögbihez hasonló változat szerepelhetne a programban. Az IFAF nem titkolt célja egyébként, hogy a rögbisek olimpiai visszatérése útmutató számukra. 

Az amerikaifutball a Los Angeles-i olimpián már szerepelt a programban, az 1932-es nyári játékokon egy bemutatómérkőzést játszott három nyugati és három keleti egyetem legjobbjaiból összeállított csapat.

A Los Angeles Memorial Coliseumban rendezett meccsen a nyugatiak nyertek 7-6-ra. A két csapat játékosai ugyanúgy az olimpiai faluban laktak, mint a többi sportoló.

A 2005-ös duisburgi világjátékokon meghívott sportágként vett részt az amerikaifutball, négy válogatott versenyzett a tornán, a döntőben a németek tizenhatezer néző előtt verték a svédeket. 

Rovatok