Index Vakbarát Hírportál

A magyar lélek vagánysága eldöntheti

2013. augusztus 3., szombat 11:38

2003-ban Barcelonában harmincéves szünet után nyert világbajnokságot a magyar férfi vízilabda-válogatott. Akkor Kemény Dénes volt a kapitány, aki most már a szövetség elnöke. Hogy mi várható szombaton 22.15-től, amikor elkezdődik az idei világbajnoki döntő, azt mondta, „jó pár éve megfigyelhető, és már kimutatott tény, hogy a legfontosabb meccseket, amelyeken szoros az eredmény, összességében a kapusok közti különbség dönti el. Nagyon ritkán szokott előfordulni, hogy a végén a gyengébben védő kapus csapata nyerjen. A két világbajnoki elődöntőt is a két jobb kapus csapata nyerte meg, vagyis a magyar és a montenegrói” - kezdte.

„Mindez tizedmásodpercig sem vonja kétségbe a védekezés jelentőségét – a védelem hatalmasat tud lendíteni a kapuson -, illetve a támadásokét sem, csak az adatokból levont következtetést ismertettem” - folytatta.

„Egy edző legfeljebb a másik csapat játékosainak felére képes felkészíteni a csapatát, a taktikai kikapcsolására, megfogására. Mind a tizenhárom riválisra nem lehet felkészülni. Ezért egy váratlan, extrateljesítmény döntő lehet olyantól, aki eddig a torna alatt nem volt annyira kimagasló. Tíz éve egy fiatal hármas játékos volt a meccset befolyásoló erő, ő nyújtott váratlanul extrát. Ez a hármas játékos, a kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert ezúttal is a csapatban van, előfordulhat, hogy most is ő lesz a mérleg nyelve. De persze, valaki más is lehet, akitől nem várjuk.”

A korábbi kapitány úgy gondolja, hogy a délszláv stíluson belül Montenegró játssza a legmagyarosabbat, ezért jó meccs lesz.

„A bátorságtól, a vagányságtól olyan a magyar lélek, amilyen. Elég csak az utolsó gólra gondolni, de még ezenkívül volt jó néhány klasszikus, magyaros gól a horvátok ellen. Ez is eldöntheti az aranyérem sorsát.”

Montenegró előbb kikapott az általunk megsemmisített görögöktől (4-6), majd legyőzte a spanyolokat (7-5) és Új-Zélandot, hogy aztán az egyenes kiesésben előbb Kanadát majd a szerbeket verje, az elődöntőben pedig a címvédő olaszokat.

Rovatok