Index Vakbarát Hírportál

Rég láttunk lelkileg ilyen erős pólócsapatot

2013. augusztus 1., csütörtök 22:05

Hihetetlen góllal, a két Varga-testvér elegáns összjátékával fordította ismét a maga javára a világbajnoki elődöntőt Magyarország vízilabda csapata az olimpiai címvédő horvátokkal szemben. Három gólról felállt az ellenfél, a Varga-akcióra azonban már nem volt válasza, pedig a bíróktól minden esélyt megkapott. Szombaton 22.15-től Montenegró jön a döntőben, amelyik 10-8-ra verte az olaszokat, miután a negyeddöntőben a szerbeket ejtette ki.

Az olimpiai bajnoki címet nyerő horvát férfi vízilabda-válogatottból heten maradtak az idei világbajnokságra. Az erejüket igazából még nem sikerült lemérni Barcelonában, mert az elődöntőig nem találkoztak európai csapattal. Annyi viszonyítási alap viszont feltétlenül lehetett, hogy az ausztrálokkal mindkét társulat döntetlent játszott. Mindössze annyi volt a különbség, hogy mi nyerhettünk volna az utolsó támadással, ellenben a horvátok nagyon örültek, hogy előnyben kapufát lőttek az ausztrálok.

Hárai kezdett centerben, azonnal kiharcolt egy előnyt, amiből Gór-Nagy szép mozdulattal, labdával a kézben fordulva megszerezte a vezetést. Erre Obradovic válaszolt, majd Dobud került kihagyhatatlan helyzetbe két méterre a kaputól. Az első akciógól Vámosé volt, vagy hat méterről bombázott védhetetlenül a bal felsőbe.

Muslim a harmadik horvát előnygóllal ismét megszerezte a vezetést, és az állás a negyed végéig már nem is változott, mert a kapufák vették át mindkét oldalon a főszerepet.

A negyedik horvát fór kimaradt, Nagy a gólvonal csípte el a labdát, az ellentámadásból Vámos egyenlített, ezúttal pattintott. Madaras megúszásánál szintén a pattintást választotta, újra vezettünk.(4-3)

De csak a következő támadásig, az újabb horvát előnyt Obradovics értékesítette.

Utána Szivós percei következtek, aki vezérré nőtte ki magát Barcelonában. Előbb biztos kézzel helyezte a labdát a kapuba előnyünknél, majd irdatlan erővel lőtte ki négy másodperccel a támadóidő vége előtt a bal felsőt nyolc méterről. Pontosabban nem is lehetett volna, kis túlzással felborult a kapu. (6-4)

Varga Dénes kezében volt a lehetőség, miután lehagyta emberét, hogy hárommal vezessünk, de Pavic védeni tudott. Utána kettős hátrányba kerültünk, és majdnem sikerült kibekkelni, ám végül a balkezes Jokovics nem hibázott.

A félidőre Nagy Viktor bravúrjával megmaradt a vezetés, aminek értékét csak növeli, hogy 8-3 volt a kiállítási arány, oda.

A harmadik negyedben Nagy újabb szenzációs bravúrt mutatott be, Jokovics ötméteresét is ártalmatlanította. Kaptunk egy előnyt, és ugyan már lejárt, amikor Varga Dénes hihetetlen eleganciával az utolsó pillanatig kivárva pattintotta a léc alá a labdát. (7-5)

Dobud hozta közelebb előnyből a horvátokat, aztán jött Vámos, a torna nagy felfedezettje, aki gátlások nélkül mer vállalkozni, és a hatékonyságát jól jelezte, hogy a harmadik gólja volt a nyolcadik magyar. Ugyanolyan lövése még egyszer sem volt, ami jól érzékelteti sokoldalúságát.

Varga bombáját kiütötte Pavic, nem tudtunk elmenni hárommal, kiállítottak egy magyart, Tucak kapitány időt kért. A horvátoknál is igazolódott azonban a statisztika, a játék megtörése után nem tudják belőni a helyzetüket, igaz ne kisebbítsük Nagy Viktor érdemeit sem, mert a jobb kezében akadt el a labda, ki sem pattant.

Decker harmadik kiállítását - az elsőszámú védőnk így már nem jöhetett vissza - Sukno kilőtte a szélről a hosszút. Szivós azonban 9-7-re módosította az állást, két másodperccel a negyed vége előtt tiszta helyzetbe került, Varga Dénes ezt észrevette, Szivós pedig a kapus feje fölé lőtt. Extázisban játszott, hatalmasat ordított, és az égre mutatott. Neki is a harmadik gólja volt.

A zárónegyedre maradt a nem kis feladat, egyet legalább meg kell őrizni a vezetésből. Érthetetlen bíró ítéletek után Nagy Viktor a felezővonalig fejelt vissza egy labdát. Amíg a horvátok a bírókkal foglalkoztak, Bedő lefordult védőjéről, és centerből szép gólt lőtt. Megvolt a háromgólos különbség (10-7), először a meccsen.

Sukno rögtön válaszolt, kicsivel több volt ekkor hat percnél hátra. A következő horvát támadásnál egészen riasztó bírói ítélet jött Varga Dánielt kiállították, a centerezés után Nagy Viktor kilépett kapujából és megszerezte a labdát, de büntetőt ítéltek ellene. A kapus azonban földön túli bravúrral ezt is kiütötte, az oldalvonalon túlra. Varga kiállítása viszont így életbe lépett. A horvátokon ekkor érződött, hogy elbizonytalanodtak, Nagy erre ráérzett, és a következő lövésnél is a helyén volt és védett.

Az időkérés utáni előny nálunk is kimaradt, és amikor már azt hittük, hogy a következő horvát támadásból sem lehet gól, Nagy védése után Setka elvitte a keze elől a labdát, okosan átemelte felette, és az üres kapuba pöccintette. (10-9)

Demoralizáló gól volt, ki is maradt a következő két támadásunk, a balkezes Jokovic azonban a szélről szétlőtte a felsőt. A lélektani előny nem nálunk volt, akkor viszont a két Varga olyat csinált, amit csak ők ketten tudnak az egész világon.

Dániel látszólag céltalanul belőtte a labdát a kapu elé, az öccse, Dénes finoman beleért a levegőben két méterre a kaputól, Pavicnak esélye sem volt.

Nagy védett egy horvát előnynél, de oldalra ment, így a horvátoknál maradt a labda. Nem meglepő, de bosszantó: megint kaptak egy előnyt jó egy perccel a vége előtt. 13-7 volt a kiállítási arány ekkor oda.

Ezt is sikerült viszont kivédekezni - komoly lövésig el sem jutottak -, de ezzel még nem volt meg a meccs, de mivel egy előnnyel nekünk is kegyeskedtek 21 másodperccel a vége előtt, egycsapásra meglett. Mert ha nem adjuk el a labdát, az ellenfélnek már akkor sincs ideje válaszra.

Kapura már nem is lőttünk, a csapatkapitány Varga Dániel diadalittasan emelte a magasba a labdát. Hat év után vb-döntősök vagyunk. A legutóbbi világbajnoki arany ugyancsak Barcelonában született, akkor Benedek Tibor még a vízben volt Madaras Norberthez hasonlóan.

Benedek így értékelt: "Minden elismerésem a játékosoké, akik az első pillanattól elhitték, hogy tényleg jók. Nem baj, ha megnehezítik a dolgunkat, lásd a mai kiállítási arányt, egy ilyen csapatot ez sem törhet meg. A szív és az erő diadala volt a mai győzelmünk."

"Nagyon boldog vagyok, de nagyon fáradt is. Két napunk volt, hogy felkészüljünk, mentálisan ez tökéletesen sikerült" - mondta a két büntetőt hárító Nagy Viktor.

"Most egy pár órát ünnepelhetünk, de reggeltől már a döntőre fókuszálunk. Reális eredmény született ma" - ezek már Varga Dániel szavai voltak.

"Nagyon nehéz meccs volt, amelyik rendkívül fontos volt a védekezés. Abban hibáztunk, és még két büntetőt is elrontottunk. Csak magunkat hibáztahatjuk, de ha két büntető kimarad, nem nyerhetünk" - jelentette ki a kapus, Josip Pavic.

"Mivel a legfontosabb lövéseinket elhibáztuk, nem tehetünk mást, minthogy gratulálunk a magyaroknak" - foglalta össze Ivica Tucak horvát kapitány.

Magyarország-Horvátország 11-10 (2-3, 4-2, 3-2, 2-3)
a magyar góldobók: Vámos, Szivós 3-3, Varga Dénes 2, Gór-Nagy, Madaras, Bedő 1-1

Rovatok