Index Vakbarát Hírportál

Félbeszakadt a Vk, hazudik a szövetség

2014. március 1., szombat 10:17

A kombinált szám előtt félbeszakadt és végeredmény nélkül zárult a női verseny döntője az öttusázók idei első világkupaversenyén, Acapulcóban, helyi idő szerint pénteken.

A magyar szövetség honlapja arról ír, az első két szám után még úgy tűnt, minden rendben lesz, azt leszámítva, hogy a mexikói szervezők úgy gondolták, hogy egy világkupához méltó, ha a vívópástokat lebetonozott kosárlabdapályán állítják fel, a medence vizét pedig ráérnek a verseny után lecserélni. A koszos víz miatt mindössze kétméteres volt a látótávolság.

Ezekkel a kellemetlenségekkel még megbirkóztak volna, de a lovakkal már nem tudtak. Tizenkilencen nulla ponttal zártak. Akadt olyan ló, amelyik a pályára sem volt hajlandó bemenni, de a többivel sem jártak jobban, mivel ugrani gyakorlatilag nem akartak, vagy tudtak.

A verseny első 12 helyezettje lenullázta magát, az amerikai Margaux Isaksen összehívta társait, akik közösen úgy döntöttek, hogy a kombinált számban nem indulnak el, mert a lovaspályán történtek irreálissá tették a világkupát.

A Magyar Olimpiai Bizottság helyszínen lévő sportigazgatója, Fábián László szerint a férfiak versenye is veszélyben van.

"Azt ígérték, új lovakat hoznak és mindent megtesznek azért, hogy meg lehessen rendezni a férfiak egyéni számát. A sportolók viszont nem szeretnék a testi épségüket kockáztatni, csak korrekt körülmények között versenyeznének. Ők is összeültek, és megbeszélték a lehetőséget. Egyelőre úgy tűnik, hogy nem versenyeznek, de itt azért még van némi remény a folytatásra" - mondta Fábián.

A nemzetközi sportági szövetség (UIPM) mindeközben egészen másként igyekszik tálalni a történteket, az MTI-hez is eljuttatott rövid közleményében a tikkasztó hőséggel magyarázta a verseny félbeszakítását.

"Alapvető, hogy védjük a sportolók és a lovak épségét. Mivel ezt ilyen körülmények között nem lehetett garantálni, ráadásul a sportolók maguk is jelezték aggodalmukat, véget kellett vetnünk a versenynek" - idézte az UIPM közleménye Klaus Schormann elnököt.

A férfiak döntőjét az eredeti program alapján szombaton - magyar idő szerint vasárnap hajnalig - rendeznék.

Rovatok