Index Vakbarát Hírportál

Pistorius ügyvédje kiidegeli a tanúkat

2014. március 11., kedd 15:33

Rosszul emlékező, egymásnak ellentmondó tanúk, a gyomor ürülésével nem egészen tisztában levő orvosszakértő, nagyjából ezt sikerült kihoznia a hetedik tárgyalási napból Oscar Pistorius ügyvédjének, Barry Rouxnak. Az ügyvéd nem szorosan a gyilkossághoz tartozó epizódokról érdeklődve is meggyötörte a tanúkat. Pistorius fegyvermániája viszont így is megkérdőjelezhetetlen.

A keddi tárgyalást a már hétfőn is meghallgatott orvossal, Gert Saaymannal kezdték, aki 30 éves pályafutása alatt 10-15 ezer gyilkossági üggyel foglalkozott. Ezt Roux miatt tudtuk meg, aki kételkedett az orvos szakmai tapasztalatában. Saayman elmondta, hogy a Reeva Steenkampot ért lövések közül a csípőjét és karját érő biztosan nem volt halálos, de a pánikreakciót már elindította.

Az is különös fontosságot kapott, hogy a boncoláskor mi és mekkora mennyiségben volt Steenkamp húgyhólyagjában és emésztőrendszerében. Pistorius azt vallotta, hogy tavaly február 14-én este tíz körül feküdtek le, míg a gyilkosság éjjel háromkor történt. Ez élesen szemben áll az orvos következtetéseivel, aki a vizsgálatok alapján arra jutott, hogy Steenkamp egy-két órával a halála előtt még evett.

Az orvos véleményét Roux kétségbe vonta, olyan irodalmi adatokat hozott, amelyek szerint egészen eltérő lehet az emberek emésztési ritmusa, tehát nincsenek rá egzakt adatok.

Hozzá ne nyúlj a fegyveremhez

A nap második tanúja, Pistorius barátja, Darren Fresco volt. Őt azért hallgatták meg, mert kétszer is a futóval volt, amikor az fegyvert sütött el. Fresco együtt autózott Pistoriussal és exbarátnőjével, Samantha Taylorral, amikor az atléta a napfénytetőn át lőtt ki, majd abban az étteremben is ott volt, ahol Pistorius az asztal alatt sütött el egy pisztolyt.

Az első esetről Taylor már korábban vallott, de pár részletben eltért a két vallomás. Roux ebbe próbált belekapaszkodni, nem értette, hogy lehet az, hogy egy autóban ültek, de másképpen emlékeztek. Taylor korábban azt mondta, egy rendőr állította meg gyorshajtásért őket. El is vette Pistorius pisztolyát, majd miután elengedte őket, a dühös Pistorius kilőtt a kocsiból. Taylor azt mondta, Frescóval korábban arról is beszéltek, hogy egy közlekedési lámpára fognak tüzelni.

Az igazoltatásról Fresco is beszámolt, és Pistorius fegyvermániáját ő is megerősítette azzal, hogy a futó akkori szövegét idézte: „Nem érintheted meg csak úgy egy másik férfi fegyverét. Most már egy csomó ujjlenyomatod ott van a pisztolyomon, ha valami történne, már te is felelősségre vonható lennél" – mondta a tárat is kiürítő rendőrnek.

A lövésekre azonban máshogy emlékezett, szerinte Pistorius teljesen váratlanul sütötte el a fegyverét a füle mellett. Az atléta aztán csak nevetett rajta.

Mi történt az étteremben?

Pistorius a Tasha étteremben is lőtt egyet az asztal alatt, éppen a Frescótól kapott pisztollyal. A tanúként behívott férfi azonban elkövette azt a hibát, hogy most nem ugyanúgy adta elő a történteket, mint tavaly júniusban felvett vallomásában. Roux ebbe bele is kapaszkodott, kétszer-háromszor is végigkérdezte az egyre feszültebbé váló tanút. Fresco korábbi vallomásában nem mondta el, hogy Pistorius arra kérte a lövés után, hogy vállalja magára, mert körülötte már így is óriási a médiafelhajtás, nem akar balhét.

Fresco korábban azt sem mondta, hogy Pistorius tudomásul vette, hogy mikor átadta a pisztolyt neki, figyelmeztette, hogy tele a tár, és az egyik töltény a csőben van. Roux kérdésére, hogy ezeket miért nem mondta el korábban, Fresco nem tudott választ adni.

Az ügyvéd azt is hiányolta a korábbi vallomásból, hogy nem részletezte, milyen közel voltak egymáshoz a felek az étterem asztalánál. Fresco most azt állította, hogy mikor átadta a pisztolyt, körülbelül 30 centire volt a fejük egymástól. Roux ezt lehetetlennek tartotta, mert az üléspozíciókat modellezték, és nem tudtak egymáshoz ilyen közel kerülni.

A tárgyalás a héten folytatódik tovább.

Rovatok