Index Vakbarát Hírportál

Mi lesz az egyik legfontosabb bizonyítékkal?

2014. március 12., szerda 14:48 | kilenc éve frissítve

Fontos bizonyítékok bemutatásával folytatódott a barátnője meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius pere szerdán. A tárgyalóteremben berendezték a sportoló fürdőszobájának egy részét, ahol a gyilkosság történt 2013. február 14-én.

Előbb Pistorius egyik barátjának, Darren Frescónak a meghallgatása folytatódott, aki elmesélte, hogy egyszer 260 km/h-val száguldoztak, majd a sportoló fegyverek iránti imádatáról is beszélt. A vádlott láthatóan nem örült az elhangzottaknak. 

Ezután jöttek a fontos bizonyítékok, a megroncsolódott fürdőszobaajtót és a mögötte található vécét is felállították a tárgyalóteremben, hogy rekonstruálni tudják, pontosan mi történt a gyilkosság éjszakáján. Gerhard Vermeulen törvényszéki szakértő a Pistorius által használt krikettütővel demonstrálta, milyen szögből adhatták le az ütéseket az ajtóra, megerősítette, hogy a vizsgálatok alapján ezzel törték be az ajtót. Az is biztos szerinte, hogy a fürdőszoba ajtaja ép volt a lövések előtt.

#oscarpistorius the door. BB pic.twitter.com/tJxieQphao

— Barry Bateman (@barrybateman) 2014. március 12.

Pistorius állítja, véletlenül lőtte le barátnőjét, Reeva Steenkampot, betörőnek hitte. Miután rájött, hogy mit tett, a krikettütővel törte be az ajtót, hogy kimenthesse.

A sportolót védő Barry Roux elsősorban arra helyezte a hangsúlyt, hogy milyen testhelyzetből érkezhettek a csapások az ajtóra, és Pistorius viselte-e a lábprotézisét, amikor megpróbálta betörni a keresztüllőtt ajtót. A szakértő szerint nem. 

Az ebédszünet után Roux már a bizonyítékok állapotára utazott. Zavarba hozta Vermeulent azokkal a fotókkal, melyeken láthatók az ajtóról leszakadt fadarabok, ezeket a szakértő nem vizsgálta meg korábban. Vermeulen meg is jegyezte, a képeket még soha nem látta. Pistorius védője arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy döntő bizonyítékokról van szó. 

A szerdai nap eseményeiről itt olvashat részletesen.

A védelem szerint a sportoló lábprotézisén talált nyomok arra utalnak, hogy megpróbálta berúgni az ajtót, ám a szakértő szerint ezek akkor is oda kerülhetettek, amikor már bejutott a fürdőbe.

Roux azt is hangsúlyozta, hogy az ajtón több sérülés látható, mint február 14-én, a gyilkosság után, arra utalt, hogy a nem megfelelő tárolás vezethetett ehhez. Vermeulen elismerte, hogy nem olyan állapotban volt az ajtó, mint eredetileg, és az is kiderült, hogy egy hullazsákba csomagolták a bizonyítékot, úgy szállították el. A szakértő csak néhány héttel később, március 8-án kezdte el megvizsgálni a bizonyítékokat.

A per csütörtök reggel folytatódik. 

Rovatok