Index Vakbarát Hírportál

Még mindig nem tudni, hogy lőtt Pistorius

2014. március 18., kedd 15:50 | aznap frissítve

A Pistorius-per tizenkettedik napján folytatódott a gyilkossági helyszínelők fotósának, Bennie van Stadennek a meghallgatása, akit megpróbált ellentmondásokba kergetni a műlábas futó ügyvédje, majd a ballisztikai szakértőre tértek át.

Rövid késéssel kezdődött a tárgyalás tizenkettedik napja, mint kiderült, a fényképeket kellett összeszedni. A hétfőn beidézett tanú, Bennie van Staden, a gyilkossági helyszínelők fotósának meghallgatását folytatták, akit Barry Roux védőügyvéd mindenképpen össze akart zavarni.

Kérdései főként arról szóltak, hogy elmozdított-e bármilyen tárgyat, miközben a fényképeket készítette, illetve egyedül volt-e a helyszínen. Barry Roux elképesztő részletességgel elemezte végig a fényképeket, minden apró változást kiemelve.

Két fénykép között komoly különbséget vett észre a védőügyvéd, az egyiken ugyanis volt egy faszilánk a fürdőszobai szőnyegen heverő pisztolyon, míg a másikon nem, továbbá a szőnyeg is másképp gyűrődött.Van Staden kitartott amellett, hogy semmit nem mozdított el, így Roux arról faggatta tovább, hogy egyedül volt-e a helyszínen, amikor a képeket készítette.

Ki fogta a telefont?

Van Staden szerint igen, ám a védőügyvéd bemutatta Motha rendőr alezredes fotóit is, amelyek a metaadatok szerint pontosan akkor készültek az erkélyen, amikor van Staden is fotózott méterekre tőle. Roux szerint látniuk kellett egymás, sőt azt is felvetette, hogy megegyeztek arról, hogy nem jelennek meg egymás képein, ám a helyszínelő ezt is tagadta.

Motha egyik képén egy kék latexkesztyűs kéz tartott egy telefont, ám van Staden nem tudta megmondani, kinek a keze látszódhat kollégája képén. Roux célja egyértelműen az volt, hogy kaotikusnak állítsa be a helyszínelés perceit, amikor komoly hibákat véthettek a rendőrök, hiszen még egymást sem vették észre pár méterről.

Van Staden után Chris Mangena százados, a ballisztikai szakértő következett, aki több fontos megállapítást is tett. Egyrészt, hogy négy golyóütötte lyukat talált az ajtón, ám a vécében csak egy golyót talált, a másik három célba talált. A Reeva Steenkampot eltaláló mindhárom lövés szemből érte, egy a jobb felkarján, egy a csípőjén, egy pedig a fején. A negyedik is eltalálhatta, ám ez nem hatolt a testébe, a mellkasán okozott jókora zúzódást.

Emellett kiemelte, hogy a négy lyuk egyenként 93,5, 104,3, 99,4, illetve 97,3 centiméter magasan van (a padlótól mérve) – ez azért fontos, mert vitatott, hogy Pistorius műlábain vagy azok nélkül adta le a lövéseket. Ezek után azt is elmondta, hogy a futó vállmagassága a műlábakon 156 centiméter, azok nélkül pedig 123 cm, arról azonban egyelőre nem nyilatkozott a szakértő, hogy szerinte hogy adhatta le a lövéseket. Csak annyit mondott, hogy legalább 60 centiméterre kellett állnia az ajtótól, ilyen hosszúak ugyanis a karjai kinyújtva, ahogy a fegyvert tartja.

Pistorius lehajtott fejjel hallgatta, amikor Mangena az áldozat sérüléseiről beszélt (ezekről nem mutattak fényképeket), ám a délelőtti szakaszban aktívan küldte jegyzeteit a védőügyvédjeinek, bár többször is könnyes lett a szeme.

Folytatás szerda reggel Mangena meghallgatásával.

Rovatok