Index Vakbarát Hírportál

Pistorius álmában is tud netezni?

2014. március 25., kedd 15:17

Oscar Pistorius gyilkossági pere a 15. napon is az áldozat, Reeva Steenkamp és a futó közötti telefonbeszélgetések és netes csevegések felidézésével folytatódott. Pistorius bő egy órával a gyilkosság előtt is netezett, pedig korábban azt vallotta, aludt.

A telefonokból lementett beszélgetéseket Francois Moller kapitány ismertette a bíróságon. A vád arra volt először kíváncsi, hogy 2013. február 13-án illetve egy nappal később, a gyilkosság éjszakáján mennyit kommunikált egymással Pistorius és barátnője.

A híváslistákból kiderült, hogy Steenkamp a gyilkosság idejéhez közel már nem használta telefonját. Viszont Pistorius hajnali 1:48-kor csatlakozott az internetre. Ha valóban ő használta a telefonját, akkor ez alááshatja korábbi vallomását. A futó eddig azt állította, hogy este tíz körül lefeküdtek és mindketten aludtak, és csak a zajokra riadt hajnali három körül. Az még tisztázásra vár, hogy vajon Pistorius kapcsolódott-e a netre, vagy egy alkalmazás automatikusan indult el.

Az atléta a gyilkosság után, 3:18-kor is felment a netre 75 másodpercig. Egy perccel később indította az első telefonhívást, Johan Silverwoodsot, a házkezelőt hívta. Ezután a mentőket riasztotta, 3:20-kor, majd 3:21-kor a biztonságiakat is. Négy óra előtt nem sokkal legjobb barátját, Justin Divarist hívta, majd testvérével, Carllal is beszélt.

Barry Roux ügyvéd aztán a szerelmi szálat is felvetette, Moller elmondta, hogy a futó és Steenkamp által váltott üzenetek 90 százaléka rövid, szerelmes csevegés volt. A bíróságon egy olyan szelfit is bemutattak, amin a nő csókot küld Pistoriusnak. Az ügyvéd ezzel és az üzenetekkel is azt próbálta bizonyítani, hogy Pistorius és Steenkamp között nem voltak konfliktusok. Bár ennek némileg ellentmond a hétfőn elővett üzenet, amelyben a nő azt írta, időnként ijesztő számára Pistorius viselkedése.

#Pistorius Witness describes kiss-blowing pic Reeva sent OP a month before shooting. pic.twitter.com/X9mA2lJ1Ww

— martinbrunt (@skymartinbrunt) 2014. március 25.

A következő tanú a bűnügyi nyilvántartással foglalkozó Adriaan Maritz rendőr volt. Az ügyvéd azt próbálta bebizonyítani, hogy Pistoriusék háza rablások és más bűncselekmények célpontja volt, és a futó is többször jelentett támadásokat a rendőrségnek.

Gerhard Vermeulent is újra meghallgatták, Roux arra mutatott rá, hogy a krikettütővel betört ajtót vizsgáló rendőr nem minden nyomot mutatott be korábban a bíróságon. A védelem által talált új nyom tisztázhatja, hogy a futó felcsatolta-e a műlábait, vagy sem.

Rovatok