Index Vakbarát Hírportál

Már a kóbor kutya se jár Szocsiban

2014. március 27., csütörtök 15:09

Szomorú látványt nyújt Szocsi. A téli olimpia és a március 16-án záródó paralimpia után szinte teljesen kiürült az orosz város. Az olimpiai miatt felhúzott új városrészekben embert sem látni az utcákon.

Egyre inkább kiütköznek a rohammunkák hibái is, beszakadt utak, sitthalmok, rendezetlen területek jelzik, hogy ugyan alaposan túlárazták az építkezéseket, mégsem sikerült tökéletesen a kivitelezés.

A kihalt városrészt már a kóbor kutyák is elhagyják, ha nincs kitől maradékot kuncsorogni, miért maradnának.

Az 51 milliárd dolláros költségből az olimpia szervezői tényleg bámulatos épületeket húztak fel, de az utóhasznosításuk nem megoldott, hiába jön majd a Forma-1 is a városba, nem kell ennyi kiszolgáló létesítmény. Hét épületet speciálisan a téli sportok igényeihez alakítottak, ezek közül az egyiket majd a városba vitt KHL-es hokicsapat fogja használni, míg a megnyitóünnepségnek helyet adó Fist Aréna a 2018-es futball-vb egyik helyszíne lesz. A többi épületnek azonban nem tudni, mi lesz a sorsa.

A hagyományosan a nyári turizmusra építő városban most 40 ezer hotelszoba van, ebből 20 ezer csak az olimpia miatt jött létre. Meglepő volna, ha ekkora kapacitásbővüléssel elbírnának az utazási irodák. Télen is lehetnek gondok, hiszen a szubtrópusi város mögött magasodó hegyekben sem garantált az állandó hómennyiség. A Krasznaja Poljanára álmodott síparadicsom is gyorsan becsődölhet. Szakértők szerint öt éven belül teljesen lepusztulhatnak az olimpiai létesítmények. A képeket Alekszander Valov orosz blogger készítette.

Rovatok