Index Vakbarát Hírportál

Négy évtizede nem mért előnnyel verte az Oxford a Cambridge-t az evezősversenyen

2014. április 6., vasárnap 21:30

Több mint négy évtizede nem mért hatalmas előnnyel nyert az Oxford a Cambridge ellen vasárnap este a két város egyetemi együttesének hagyományos londoni evezősversenyén. A Temze nyugat-londoni kanyargós szakasza mentén és a hidakon az esős, szeles, hűvös idő ellenére az idén is hozzávetőleg negyedmillióan nézték a 4 mérföld és 374 yard, vagyis 6,779 kilométer hosszú futamot, írja az MTI.

Az oxfordi egyetem 78. győzelmét aratta, és az utóbbi hét versenyből ötöt megnyert, köztük tavaly is. Az összesítésben azonban még mindig a cambridge-iek állnak jobban: az 1829 óta - időnkénti megszakításokkal - megrendezett versenyek közül eddig 81-et nyertek meg. Döntetlent egyszer hirdettek a sportrendezvény 180 éves történetében: 1877-ben, amikor a két hajó egyszerre érkezett a célba.

Az idei futam már az elején eldőlt: a cambridge-i legénység evezői az 5. percben összeakadtak a riváliséival, a Cambridge egyik evezőse le is esett üléséről, evezőjének rögzítőgyűrűje pedig eltört. Az ilyen fizikai összecsapásokat - ha nem szándékos szabálytalanság okozza - a versenyszabályzat nem tiltja, és a táv végén a versenyt felügyelő bírói testület nem is fogadta el a Cambridge tiltakozását.

Az oxfordiak ezt követően ütemesen elhúztak az addig néhány orrhosszal vezető ellenféltől, végül 11 hajóhossznyi - 1973 óta példátlan - előnnyel haladtak át a célvonalon. Oxford 18:36 perc alatt teljesítette a távot, valamivel kényelmesebb tempóban a tavalyi eredménynél: akkor 17:27 perc alatt ért célba. A rekordot továbbra is Cambridge tartja, az 1998-ban felállított 16:19 perccel.

Ez volt a két ősi angol egyetemi város 160. összecsapása.

Rovatok