Index Vakbarát Hírportál

Nem is sajnálja, hogy megölte a lányukat

2014. április 10., csütörtök 16:55

Csütörtökön újra Oscar Pistorius tett tanúvallomást a pretoriai bíróságon. A barátnője szándékos meggyilkolásával vádolt atlétát egész nap Gerrie Nel ügyész faggatta kíméletlenül. Pistoriust egoistának és meggondolatlan fegyverhasználónak próbálta beállítani a személyeskedéstől sem mentes tárgyaláson.

Gerrie Nel elemében volt, olyan pikírt megjegyzéseket is tett Pistorius válaszaira, amelyekre többen felkacagtak a tárgyalóteremben.

Nel először azt próbálta bizonyítani, hogy elég egyoldalú volt a kapcsolat, csak a megölt Reeva Steenkamp fejezte ki szerelmét az üzenetváltásaikban. „Soha nem ragadtam meg a lehetőséget, hogy elmondjam Reevának, szeretem őt." – ismerte be az atléta is.

Az ügyész szerint Pistorius ugyan bocsánatot kért kedden a Steenkamp-családnak okozott fájdalom miatt, de azt is csak azért tette, hogy jobban érezze magát, egy pillanatig sem volt együttérző az áldozat szüleivel. „Nem is sajnálja, hogy megölte a lányukat.” Erre utal, hogy a nyilvánosságot választotta a bocsánatkérésre, holott korábban személyesen is megtehette volna.

Nel arra is próbált választ kapni, hogy miért írta azt egyik üzenetében Steenkamp, hogy időnként megrémiszti Pistorius viselkedése. Azt is felrótta Pistoriusnak, hogy állandóan megalázta barátnőjét, cikizte akcentusást, nem hagyta rágózni. Egy olyan üzenet is előkerüt, amelyben a futó mást sem tesz, csak Steenkampnak tesz szemrehányásokat.

Fegyver az asztal alatt

Az ügyész a tanúk által már korábban felidézett Tasha éttermi lövésről is kikérdezte Pistoriust. Az atléta barátjától vett át egy pisztolyt, amelyet el is sütött. Azt állítja, nem volt az ujja a ravaszon, amikor elsült a fegyver. 

Maga sütötte el a fegyvert, hazudik

- mondta az ügyész, aki szakértőkre hivatkozva azt mondta, képtelenség, hogy máshogy eldördüljön a pisztoly. Az ügyész elmondta, hogy senki nem emlékszik arra, hogy Pistorius akart volna kártérítést fizetni az étteremnek a károkért. Akkor is felelőtlenül és önző módon viselkedett.

Beszéltek a széfben talált töltényekről is, ezeket Pistorius még az apjától kapta, de engedély nélkül tartotta azokat otthon. Az sem volt szabályos, hogy a futó nem tartotta elzárva a tölténytárat.

Rovatok