Index Vakbarát Hírportál

Pistorius egy gusztustalan hazudozó

2014. április 14., hétfő 11:58

Tavaly február 14-én Oscar Pistorius meggyilkolta barátnőjét, Reeva Steenkampot. A dél-afrikai műlábú futó a monstre bírósági tárgyaláson azt akarja bebizonyítani, hogy véletlenül lőtt, azt hitte, betörő jár a házában. Pistorius az egyik tárgyalási napon bocsánatot kért az áldozat családjától, de a Steenkamp családot nem hatotta meg a futó gesztusa, az áldozat nővére interjút adott.

„Azt próbálja bizonygatni a bíróságon, hogy milyen közeli kapcsolatban voltak, és hogy vigyázott rá. Ez nem igaz, egy gusztustalan hazudozó" – nyilatkozta Pistoriusról Simone Steenkamp, Reeva nővére.

A család úgy gondolja, hogy Pistoriust csak az érdekli, hogy mentse a bőrét és elkerülje az életfogytiglani büntetést, ami a szándékos emberölésért járhat. Simone Steenkamp visszaemlékezett az első tárgyalási napra is, amikor az ülésteremben elhaladt előttük a futó, rájuk sem nézte, ignorálta őket. „Aztán leült a vádlottak padjára, vigyorogva. Megölte a húgom, és úgy tűnt, még most is a celebstátuszt élvezi."

Az áldozat nővére elmonda, az egész család megbocsátó próbált lenni Pistoriusszal, de a tárgyalás három hete megváltoztatta véleményüket, elfogadhatatlannak tartják, ahogy a futó viselkedik, és szerintük folyamatosan hazudozik.

A tárgyalásokat csak Reeva anyja, June Steenkamp üli végig a családból. Simone nincs mindig a teremben, mert ő ápolja a nemrég stroke-ot kapott apját, Barryt.

A Dailymail őt is felkereste: „Ha elég erős lennék, odamennék, és csak egyetlen kérdést tennék fel. Miért? Miért ölted meg a szeretett Reevámat?" – mondta az áldozat apja.

„Hiszem, hogy sikoltott, és Pistorius tudta, hogy ő az, amikor lőtt. Azt hiszem, vitatkoztak, Pistorius egy labilis, kiszámíthatatlan férfi, aki azt gondolhatta, hogy nem élhet Reeva nélkül, ha minden rosszra fordulna" – mondta Simone Steenkamp, aki elmondta, szörnyű pillanatokat élt át a családja, amikor megmutatták a tárgyaláson, milyen sebeket kapott Reeva.

„És akkor Pistorius folyton sír és hány előttünk. Szegény anyám valahogy elviseli ezt nap mint nap. Nagyon erősnek mutatja magát, de közben belül megtört. Úgy érzi, Reeva miatt kell erősnek lennie."

„Miért nem lehet véget venni ennek az agóniának és elmondani az igazságot? Soha nem fogjuk megtudni, miért ölte meg valójában, miért vette el az életét és a sajátját. Semmi sem lesz már ugyanolyan a családunkban, ezt tudjuk. De most már csak azt akarjuk, hogy legyen vége. Nagyon örülnénk, ha tényleg vége volna."

Rovatok