Index Vakbarát Hírportál

Pistorius kezd teljesen kikészülni

2014. április 14., hétfő 16:32

Az ügyész tovább faggatta Oscar Pistoriust a per hétfői napján, igyekezett összezavarni a barátnője, Reeva Steenkamp meggyilkolásával vádolt műlábú futót, korábbi vallomásában elhangzott részekre tért ki kíméletlen alapossággal.

Gerrie Nel bátran nekikezdett: „Rá fogok mutatni, milyen valószínűtlen a vallomása." Az ügyész szerint Pistorius nagyon ügyes taktikával a meglévő bizonyítékokra szabta védekezését. Nel feltételezése szerint Pistorius heves vita után, szándékosan lőtte le barátnőjét.

Pistoriust sikerült is ellentmondásba kevernie néhány, hálószobában talált tárggyal kapcsolatban, majd arról kérdezte a vádlottat, barátnőjével együtt vacsoráztak-e a gyilkosság estéjén. A sportoló többször is arra kérte Nelt délelőtt, ismételje meg kérdését, hatodik napja faggatják. 

Az egyik legfontosabb kérdés az volt, hogy mi történt a lövés előtt és közben, ezzel kapcsolatban kapott kérdéseket a sportoló. Pistorius továbbra is állította, hogy félelemből lőtt, miután hangokat hallott, azt hitte, valaki rájuk akar támadni, nem volt ideje gondolkodni. Nel azt is igyekezett kideríteni, hogy a vádlott csak az ajtó felé emelte-e a fegyverét, vagy célzott, a vádlott állította, nem célzott. Azt is elmondta, hogy ajtócsapódást hallott, korábban viszont bezárt ajtóról beszélt. Az ügyész később arra is rákérdezett, hogyan volt képes mindkét kezével elhúzni az erkélyajtót, amikor az egyikben a vallomás szerint pisztolyt szorongatott.

A sokadik kérdés után a műlábú futó összetört, Nel azt mondta, pontosan tudta, hogy Reeva Steenkampra lő, mire Pistorius sírva állította, nem akart a barátnőjére lőni.  A vádlott zokogott tovább, egy pszichológus igyekezett neki segíteni, félbe kellett szakítani a tárgyalást. A nap folyamán ez volt már a sokadik szünet, Pistorius kezdett teljesen összetörni. Nel persze ezt a ziccert is kihasználta, később megkérdezte, hogy lehet az, hogy Pistorius mindig akkor hivatkozik fáradtságra vagy érzékenyül el, amikor kemény kérdéseket kap, szerinte az érzelmességgel próbál kibújni a kérdések alól.

Nel szerint Steenkamp távozni akart Pistorius házából, erre utal az ágyon hagyott farmernadrágja és becsomagolt táskája is. Úgy hiszi, hogy egyikük sem aludt. Ezt valószínűsíti az is, hogy a gyilkosság előtt pár órával evett Steenkamp.

Az ügyész újra megkérdezte, miért lőtt, szándékosan tette? „Nem, azért lőttem, mert megijedtem." – mondta a futó. Nel szerint Pistorius hazudik, tisztában volt vele mit tett, és mivel gyakorlott fegyverhasználónak számít, nehéz elhinni azt, hogy nem célzott lövést adott le. Pistorius később elmondta, magát okolja Steenkamp haláláért.

A meglehetősen komor hangulatú tárgyaláson azért kacagtak is. Nel ügyész nevettette meg a jelenlevőket, amikor arra kérte az egyik rendőrt, hogy üljön le arra a WC-re, amely a Pistorius házát modellező fürdőszobába került.

Rovatok