Index Vakbarát Hírportál

Ki a felelős Pistorius barátnőjének halálért?

2014. április 15., kedd 15:22

A műlábú futót, Oscar Pistoriust, hetedik napja faggatja az ügyész, Gerrie Nel a pretoriai bíróságon. Most halasztást kért a bírónőtől, azt mondta, a sportoló meghallgatása után, május 5-én szeretné folytatni a tárgyalást. Erről egyelőre nem született végleges döntés. 

A gyilkossággal vádolt Pistorius Nel kérdésére sírva mondta el, hogy mi történt pontosan a lövések után, azt is bemutatta, hogyan próbálta betörni a mellékhelyiség ajtaját a krikettütővel. 

Az ügyész ma is keményen támadta a futót, aki egyre inkább kezd megtörni. 

- Ki a hibás azért, mert megölte őt, kinek a hibája, hogy lelőtte?

- Nem tudom, rémült voltam.

- Hibáztassuk Reevát? A kormányt?

- Nem.

- Kit kellene hibáztatnunk azokért a golyókért, melyek szétszaggatták a testét?

Nel végül azzal zárta Pistorius meghallgatását, hogy a vallomásában több hamis elem van, szerinte bizonyítható, hogy Reeva Steenkamp kevesebb mint két órával a lövöldözés előtt vacsorázott, később összevesztek, ezt hallotta az egyik szomszéd, majd több tanú is hallotta az áldozat sikolyait, ahogy menekülni próbált Pistorius elől. Nel szerint a vádlott tudta, hogy barátnője van a mellékhelyiség ajtaja mögött. 

Pistorius tagadta ezeket a megállapításokat, majd több nap után befejeződött a meghallgatása, újabb tanún volt a sor.

Roger Dixon rendőrségi szakértő érkezett, aki tizennyolc éve szolgál már, rengeteg esetnél helyszínelt. Dixon több, eddig nem látott fényképet mutatott be, azt is ismertette, milyen fényviszonyok voltak a sportoló házának abban a részében, ahol a sportoló lelőtte barátnőjét. Több tesztet is végzett fegyverrel és krikettütővel is, ezek hangjait a bíróságon is lejátszották, Pistorius nehezen viselte. 

Az ebédszünet után visszatértünk a per korai szakaszából ismert részhez, a sportolót védő Barry Roux azt akarta tudni, az ajtón látható sérülések származhatnak-e Oscar Pistorius műlábától, és az ajtón látható véres lábnyomokról is szó esett. Amikor Dixon arról beszélt, milyen sebek voltak Reeva Steenkamp testén, Pistorius befogta a füleit, ahogy már egyszer korábban, amikor a bizonyítékokról volt szó, később, amikor fotókat mutattak, a szemét is eltakarta.  

A tárgyalás szerdán folytatódik. 

Rovatok