Index Vakbarát Hírportál

Csalás vagy megdönthetetlen világcsúcs?

2014. április 19., szombat 08:35

A sznúkerben 147 a maximális break, ennyi pontot jelent, ha a játékos mind a 15 piros golyót úgy pakolja el a zsebekbe, hogy utána feketére lök, majd a végén a színeseket (sárga, zöld, barna, kék, rózsaszínű, fekete) is megfelelő sorrendben letakarítja az asztalról. (Ennél több pontot csak akkor lehet szerezni, ha büntetéssel indul a játék.)

A sportágban ez a csúcs, természetesen nyilvántartják a 147-eket, 1982, a profi tornák kezdete óta a nagy versenyeken 105 ilyen volt. A legtöbb, 12 darab Ronnie O'Sullivan nevéhez fűződik, az ötszörös világbajnok angol tartja a gyorsasági csúcsot is: az 1997-es világbajnokságon Mick Price ellen az egyik frame-ben 5 perc és 20 másodperc alatt végzett.

Ronnie O'Sullivan a gyorsasági világcsúcs tartó

Aki valaha játszott már sznúkert, vagy akár csak biliárdozott a barátaival, az tudja, milyen hihetetlen teljesítmény 320 másodperc alatt 36 golyót elrakni a zsebekbe.

Ezt a rekordot döntötte meg most egy Darren McVicar nevű angol biliárdjátékos, már ha ez a 4 perc és 49 másodperces videó nem kamu:

Fastest 147 ever

A videó hitelesnek látszik, de több kérdést is felvet, a kommentelők közül többen csalást kiáltottak, mert:

- kicsit furcsa a kezdőállás, mintha így lennének elrendezve, beállítva a golyók, a sznúkerben kezdés után nem így szokott kinézni az asztal

- sokan úgy vélik, a felvétel több helyen fel van gyorsítva

- nincs játékvezető, aki a 15-ször elrakott feketét visszarakosgatná, a játékos maga teszi vissza mindig a golyót, ami lassítja, kizökkenti a koncentrációból, ennek ellenére egyszer sem hibázza el

- 289 másodperc alatt takarítja le a 36 golyót, azaz 8 másodpercenként lök, és mindig jót, ez szinte hihetetlen

Rovatok