Index Vakbarát Hírportál

Ha Pistoriust nem kezelik, öngyilkos lehet

2014. július 3., csütörtök 11:22

Oscar Pistorius gyilkossági pere hétfőn harmincnapos pszichiátriai megfigyelés után folytatódott. Azt már akkor kijelentették, hogy a gyilkosság idején nem volt olyan mentális betegsége, ami a döntéshozatalban befolyásolhatta volna. A szakvéleményből azonban az is kiderült, hogy a gyilkosság után a futó poszttraumatikus stresszben szenvedett, és az öngyilkosság kockázata is megnövekedett nála.

Pistorius védői arra kérték a bíróságot, hogy a szakvéleményt a futó magánélete védelmének érdekében ne hozza nyilvánosságra, de már elkéstek, a tárgyalóteremben kiosztott dokumentumok gyorsan megjelentek a közösségi médiában.

„Pistoriust súlyosan traumatizálták a 2013. február 14-ei események. Jelenleg is poszttarumatikus stresszben és mély depressziótól szenved. A szorongás és a depresszió most is jelentősen hat rá. Steenkamp (a meggyilkolt barátnő) elvesztése miatt is gyászban van. Pistorius kezelést kapott, és jelenlegi állapota miatt szükséges is volna, hogy folytassa a klinikai kezeléseket. Ha nem kap megfelelő ellátást, akkor állapota valószínűleg romlik, és megnövekszik az öngyilkosság kockázata" – írták a jelentésben.

A szakvélemény az ügyészi taktikát is új pályára terelheti, Gerrie Nel azt próbálta bizonyítani, hogy a gyilkossághoz Pistorius lobbanékony, erőszakos, kiszámíthatatlan természete is vezethetett.

„Nincs arra bizonyíték, hogy kóros agresszió vagy kirobbanó erőszak lenne a múltjában. Nem nárcisztikus vagy pszichopata személyiség, nem hozható kapcsolatba bántalmazással és haragból elkövetett gyilkossággal, még ha a férfiknál ez is a legjellemzőbb bántalmazás" – áll a jelentésben.

Wayna Derman sportorvos, aki hat évig állt kapcsolatban a futóval, ugyannakkora azt mondta, Pistorius hiperaktív volt, és gyakran túlreagált számára kényelmetlen helyzeteket.

Rovatok