Index Vakbarát Hírportál

Majd amikor a Real csirkefejes mezt kap fel

2014. augusztus 3., vasárnap 20:07

Öltöny, brokkoli, de akár egy korsó sör is elfér már a focimezeken, miközben a baseball- és hokicsapatok a szuperhősöket sem kímélik. Divatként hódítanak a teljesen őrült mezek, és még az is lehet, hogy a BL-ben gyerekrajzokkal tarkított szerelésekben küzdenek majd a klubok.

Az idei szezonban is nagyot robbantanak a spanyol alsóligás futballcsapatok mezfronton: a CD Lugo például egészen zseniális párossal támad, hiszen a mezőnyjátékosaik egy korsó habos sörnek öltöznek, a kapusukon pedig egy polip csápja díszeleg majd. Talán abban bíznak, hogy így jobban tapad majd hozzá a labda.

Ezzel a Lugo magasra tette a lécet. A Cultural Lenoesa viszont szinte azonnal visszavágott nekik, nem is akárhogy, kamuszmokingban játszanak majd. Elképesztően zseniális az ötlet, az indoklásuk pedig nemkülönben, ahogy a keret egyik tagja megfogalmazta:

A harmadosztály egyik leggyengébb csapatának játékosa vagyok, de ettől még nekünk is lehet egy kis buli a játékban.

Az igazán nagy dobás persze az lenne, ha ezek után leigazolnák a mindig kiválóan öltözködő Andrea Pirlót, aki valódi öltönyben játszana köztük, akár játékos-edzőként, olykor a padról beállva, de ennyit nem várhatunk az alsóbb osztályú klubtól.

Persze a figyelemfelkeltő mezek nem újkeletűek Spanyolországban.Tavaly a La Hoya Lorca brokkoli-díszítésű szerelésben hozta le a szezont, büszkén vállalva, hogy a térség legfontosabb terménye, és ezzel a megélhetések legfőbb biztosítója a brokkoli.

A hülye mezek versenyébe az olasz Reggina is benevezett még a 2012-13-as szezonban, ők akkor szobornak öltöztek, vagy csak a mezzel akarták leplezni, hogy nem minden játékosuknak van tökéletesen kidolgozott izomzata. Persze addig azért ők sem merészkedtek, mint a kerékpáros Mario Cipollini 2002-ben, aki teljes izomrajzot tett magára (meg zebra- és tigrismintát, illetve a Tron-filmet is megidézte egykor), de ő egészen más kategória volt az exhibicionizmus világában.

Viszont ami Európában még csak most jön divatba, az Amerikában már nemcsak, hogy évek óta hódít, hanem valóságos hobbi lett. Főként a hoki- és baseball-farmcsapatoknál szaporodtak el a különleges szerelések, ahol a profik közé való feljutás és a feelgood életérzés maximalizálása a két fő életcél. Az NHL és az MLB csapatainak rengeteg alsóligás fiókcsapatuk van, ott pedig lazább az élet és a hangulat is, így egészen merész mezek is beférnek. Igaz, nem mindet használják teljes szezonra, egyet-egyet csak különleges alkalmakra kapnak fel.

Ez vegytiszta trollkodás

Így tett a Philadalphia Flyersszel kapcsolatban álló Adirondack Phantoms nevű jégkorongcsapat is 2012 szilveszterén, amikor a komplett keret piros szmokingot kapott fel. Ám nem csak a jégen lehet kiöltözni, ezt egy másik philadelphiai kötődésű csapat mutatta meg: a Philadelphia Phillies baseballklub farmcsapata, a LeHigh Valley IronPigs még 2009-ben köszöntötte két szurkolóját szmokingmezzel, miután Kelly Johnson és Matt Stoudt a csapat pályáján házasodott össze.

Az IronPigs egyébként is élen jár a kreatívkodásban, idén Michael Jackson halálának ötéves évfordulójára is külön mezzel készültek, de ünnepelték már Mikulás-jelmezben a karácsonyt július közepén és tartottak már Batman-mintájú szerelésben szuperhősestet is korábban.

Ők kénytelenek voltak nyárra tenni a karácsonyt, mert a baseballszezon addigra véget ér, de a hokisok gond nélkül tudnak karácsonykor is tematikus mezekben ünnepelni. A Las Vegas Wranglers (a Phoenix Coyotes egyik fiókcsapata) hokiban legalább olyan aktív, mint az IronPigs a baseballban. 2009 óta rendszeresen mikulásos mezben játszanak karácsony táján több mérkőzést is, ezeket a mezeket pedig később elárverezik jótékony célra.

De 2009 januárjában börtönös estét tartottak, ők fekete-fehér csíkos mezben voltak, ellenfelük pedig a rabok narancssárga overáljára hasonlító mezben játszott. Az egészet egyébként a korábbi illinois-i kormányzó, Rod Blagojevich 2009-ben kirobban korrupciós ügye miatt találták ki. Emellett már cserkészlányoknak, de Pókembernek is öltöznek már kivételes alkalmakkor.

Hollywood a kedvenc

A filmes témák magukban is rendkívül népszerűek a csapatok között. Júniusban a State College Spikes csapata a Kaliforniába jöttem sorozat graffitijeit vette elő – ellenfelük, a Williamsport Crosscutters „ronda karácsonyi pulcsi” mintával vette fel a versenyt.

Az Inland Empire 66ers a mostanság nagyon felkapott zombifilmes témát vette elő, a Fresno Grizzlies Tininidzsa Teknőcökké változott egy meccsre, a hokis Toledo Oilers pedig az IronPigsénél is jobb Batman-mezt csinált.

A Toledo Mud Hensnek is volt már pókemberes meze, de idén május végén, a Szellemirtók bemutatójának 30 éves évfordulójára a legendás szellemirtó-ruhát nyomtatták a mezekre. Korábban pedig egészen lélegzetelállító Chewbacca-mintát csináltak Star Wars napra, vagyis május 4-re.

Erre a napra elég sok variációt elő szoktak kapni a csapatok, Chewbacca, R2D2, Darth Vader, Darth Maul, de még a rohamosztagosok is gyakran feltűnnek a mezeken, 3CPO-ot és Han Solót viszont nagyon hiányoljuk a felhozatalból.

A csúcsot viszont alighanem az El Paso Chihuahuas baseballmeze jelenti. Már egyáltalán az, hogy egy profi csapat jelképe a csivava, említésre méltó, a kutya fejéből álló mez után viszont tényleg nem lehet mit mondani.

Ha az Ön retinájába is égett már bele valamilyen különleges mez, küldje el nekünk!

Rovatok