Index Vakbarát Hírportál

Urányi Jánosról és Fábián Lászlóról nevezték el az UTE vízitelepét

2014. szeptember 22., hétfő 16:28

A jövőben a magyar kajak-kenu sport első olimpiai bajnokainak, az 1956-os melbourne-i játékokon a kajakpárosok 10 ezer méteres versenyében győztes Urányi Jánosnak és Fábián Lászlónak a nevét viseli az UTE víztelepe, írja az MTI.

Az újpesti klub és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség névadó ünnepségen megjelent Urányi János családja, valamint Fábián László, akit felesége, Rozsnyói Katalin mesteredző kísért el, továbbá az UTE és sportág korábbi és jelenlegi versenyzői, vezetői.

Storcz Botond olimpiai bajnok kajakos, a felnőtt válogatott vezetőedzője visszaemlékezett arra a napra, amikor 1982-ben Fábián László irányításával elkezdte a kajakozást a telepen, amelyen az úszóház már akkor is a tragikusan fiatalon, 40 éves korában elhunyt Urányi János nevét viselte. Storcz elmondta, büszke arra, hogy ilyen szellemiségű telepen nőtt fel és olyan legendás kajakos tanítványa lehetett, mint Fábián László, azaz Öcsi bácsi.

"Ide jártam ötven éven keresztül, rengeteg emlék fűz ide, jó és rossz is" - mondta Fábián László, aki arról is beszélt, hogy "megöregedni nem jó." "A telepet sajnos ma már nem tudom bejárni, kerekesszékhez vagyok kötve, így csak oda tudok eljutni, ahova eltolnak."

Rovatok