Index Vakbarát Hírportál

Dél-Afrika legkeményebb börtönébe került Pistorius

2014. október 23., csütörtök 19:05

Október 21-én, kedden öt év börtönre ítélték Oscar Pistoriust, a műlábú futót egykori barátnője, Reeva Steenkamp gondatlanságből elkövetett megöléséért. A sportolót még aznap átszállították a Kgosi Mampuru II börtönbe, ami Dél-Afrika legkeményebb büntetésvégrehajtási intézete.

A védői szerint akár már 10 hónap múlva házi őrizetbe kerülhet, az ügyészség azonban vitatja ezt az álláspontot, szerintük ugyanis akár 20, vagy még több hónap is lehet, mire kikerül a börtönből. Mivel a bíróság először találta bűnösnek, az öt éves büntetésnek vélhetően csak a kétharmadát kell majd letöltenie.

Addig is viszont a Kgosi Mampuru II börtön kórházszárnyába, egész pontosan annak 22 magánzárkájának egyikébe kerül, ahol egy ágy, egy kis szekrény, egy mosdó, egy vécé, és ágyhuzatok várták csak. Magában a börtönben 7000 rab van egyébként, de velük nagyon keveset érintkezik majd a kiemelten kezelt Pistorius, aki napi 23 órát a cellájában kell, hogy töltsön.

A korábban Pretoriai Központi Börtön névre hallgató intézményben egykor legalább 3500, az apartheid elleni tiltakozás miatt elítélt rabot végeztek ki. A börtön vesztőhelyén egyszerre hét embert tudtak felakasztani, ám ezt 1995-ben, a halálbüntetés törlésével egyidőben lerombolták. Ma egy másolat áll a helyén, turistacsalogatás céljából.

Hogy mennyire kemény a Kgosi Mampuru II, azt az is jól mutatja, hogy a jelenlegi rabok között van a Vlakplaas, az apartheid-korszak halálbrigádjának egykori vezetője, Eugene de Kock is.

Pistorius a maximum öt éves büntetését B kategóriás rabként kezdi meg, ami azt jelenti, hogy évente legfeljebb 36, havonta legfeljebb 4 látogatásra jogosult, melyek nem lehetnek hosszabbak egyenként 45 percnél, ezekre pedig csak hétvégén vagy hivatalos munkaszüneti napokon kerülhet sor. Fél év jó magaviselet után A kategóriájú rab lehet, havi 5, évi 45 egyórás látogatással és olyan luxuscikkekhez is hozzáférhet, mint a csokoládé vagy a kóla.

Rovatok