Index Vakbarát Hírportál

Kásás: Ámulattal irigyeltük Kokót, amikor neki sikerült

2014. november 6., csütörtök 09:38

Az Index olvasói dönthetik el, hogy öt olimpiai bajnokunk – Nagy Tímea, Buzánszky Jenő, Kásás Tamás, Kovács Antal és Kovács István - közül kit válasszanak be a Halhatatlanok Klubjába Grosics Gyula és Sándor Károly halála miatt megüresedett helyekre.

A klub jelenleg 19 tagú, szavazásunk eredménye a jövő keddi közgyűlés elé kerül, a bajnokok mondják ki a végső szót.

Elsőként Kásás Tamás mutatja be társait. Mi így láttuk őket, ide kattintva megtudhatja, mi értek el pályafutásuk alatt.

Ki legyen halhatatlan?

  • 6143
    Kásás Tamás
  • 4575
    Buzánszky Jenő
  • 3852
    Nagy Tímea
  • 840
    Kovács Antal
  • 592
    Kovács István

Kásás az egyetlen olyan magyar vízilabdázó, aki valamennyi nemzetközi tornán és kupasorozatban nyerni tudott. Emellett persze a legfontosabb, amivel mindenki azonosítja: háromszoros olimpiai bajnok.

A sydney-i olimpián a legjobb meccse az olaszok elleni negyeddöntőben volt, négy gólt lőtt a nyolcból. Olaszországban játszott, ezért pontosan ismerték, kikapcsolni mégsem tudták. Akkor egy fontos lélektani gátat is átszakított a magyar csapat, mert két vereség után nyert magabiztosan 8-5-re a sportágat korábban uraló, rutinosabb olaszokkal szemben.

A 2004-es, oroszok elleni elődöntőben három, a szerbek elleni, emlékezetes, 8-7-es döntőben két gólt lőtt.

2008-ban, az amerikaiak elleni 14-10-es sikerből a döntőben egy találattal vette ki a részét.

Az 1997-es Európa-bajnoki 3-2-es sikerből mindhárom gól az övé a jugoszlávok ellen. Ez a siker azért is fontos volt, mert Kemény Dénes korszakának első nagy győzelme, másrészt a magyar póló 1976 óta, vagyis 21 év után ért el újra aranyat.

„Óriási dolog lenne 38 évesen a halhatatlanok közé kerülni. Ízlelgetem a kifejezést egyelőre. Már az is fantasztikus elismerés, hogy ennek egyáltalán a kapujában lehetek és gondoltak rám. Ha nem sikerül belépni rajta, akkor egy általam nagyon tisztelt sportoló, egy világnagyság jut be, akinek engem is büszkeséggel töltött el a sikere” - mondta az Indexnek Kásás.

A pólós tévében nézte Kovács Antal döntőjét 1992-ben, és 14 évesen nagyon szurkolt neki, hogy a dobásait be tudja fejezni. Nem sok dzsúdómeccset nézett végig, Kovácsét igen.

„Nagy Titi egy remek nő, aki a gyerekei mellett is fantasztikus teljesítményre volt képes. Maximális koncentrációját a legfontosabb napra időzítette, és a legfontosabb pillanatokban is nyugodt maradt. Sydneyben és Athénban is nagyon örültünk a sikerének. Athénban épp aznap vertük a szerbeket 6-4-re csoportmeccsen. Az üzlettársamnak egyik legjobb barátnője, gyakran összefutunk, nemcsak az uszodában.”

Buzánszky Jenőről neki is a 6:3 jut eszébe, amikor a Wembleyben legyőzték az angolokat 1953-ban. Saját tapasztalata, az ő generációjuk mekkora tiszteletet vívott ki Olaszországban, az ország bármely részén.

„Kokóról vannak a legközvetlenebb élményeim. Az atlantai olimpiai faluban az egyik ház falának dőlve mesélte, milyen volt az olimpiai döntője, mi pedig ámulatba esve hallgattuk, hogyan verte meg a kubait. 1996-ban volt az első olimpiám, alig múltam húsz éves, és közvetlenségével nagy hatást tett rám. Irigyeltük őt nagyon, mert nekünk akkor nem sikerült.”

Rovatok