Index Vakbarát Hírportál

Napfény, tenger: ezért is lehet nyerő a strandolimpia

2014. november 18., kedd 22:09

Sosem elég az olimpiából és annak különböző klónjaiból, már strandsportokból is rendeznek multisporteseményt. Az Ázsiai Strandjátékokon valóban sportolnak, és nem napozásból meg sör-virsli-versenyből áll. A terv az, hogy az olimpiához hasonlóan mind az öt földrész részvételével strandvilágjátékokat rendeznek.

A thaiföldi Phuketben már a negyedik Ázsiai Strandjátékok megy, és úgy tűnik, egyre sikeresebb az először 2008-ban megrendezett verseny. 3200 indulóval 26 sportágban, 169 versenyszámot rendeznek. Az elnevezésből sok sportágat ki lehet találni, jellemzően a tengerhez vagy a homokparthoz kötődő sportágakban versenyeznek. Tehát stranddal kezdődő futballt, röplabdát, kézilabdát, vízilabdát is játszanak, hogy csak azokat említsük, amit nekünk is könnyű elképzelnünk, de a programban elsősorban csak az Ázsiában népszerű sportágak, mint a kabbadi, a sepaktakraw, vagy a kroketthez hasonlító, fakalapáccsal labdát ütőgető woodball is találhatók. (Ezek közül néhányat itt ismertettünk.)

A strand a keménykedésről és a napolajtól csillogó izmokról is szól, tehát a bodybuilding és a jetski is bekerült, ahogy egy csomó más sportág strandosított változata. Van többek között birkózás, muaythai, speciális atlétika, az amerikaifutballhoz hasonlító flag football és fallabda is.

A tenger miatt adja magát a vízisí és a hosszútávúszás vagy a triatlon. A jellemzően sportparkokban űzhető sportágakból is válogattak, BMX-ben, görkorcsolyában és 3x3-as kosárlabdában is osztanak érmet, ahogy pár küzdősportban (szambó, dzsiu-dzsicu, kuresh) is. Ezek nem mindegyikét űzik a homokban, de kivitték őket a szabadba, a dzsiu-dzsicusok tatamija felé csak egy oldalról nyitott sátrat húztak fel.

Bár a 26 sportág közül nem mind elég látványos, a strandjátékok utat mutathat az olimpiának is. A tradicionális sportágak mellett vagy helyett lehetnek még szórakoztató sportágak. A strandröplabda 1996 óta szerepel az olimpián, és Londonban már az egyik legnézettebb program is lett. A strandkézi a világjátékokon is szerepel, a strandfoci az Európa-játékokon majd a nyáron debütál.

Az Ázsiai Olimpiai Szövetségek elnöke, a kuvaiti Ahmad Al Fahad Al Szabah ezekre is alapozva azt szeretné, ha a strandsportokból világjátékokat rendeznének, 2017-ben lehetne az első, vagy néhány sportáguk a strandröplabdához hasonlóan beszivárogna az olimpiai műsorba is.

„Az a szerencsénk, hogy későn kezdtünk, tehát több esélyünk van a modernizációra. Nincs olyan tradíciónk, amit folytatni kéne, és figyelünk a fiatalok üzeneteire." A rendezők ki is emelik, hogy állandó partihangulat van, hiszen állandóan dübörög a zene a versenyek közben.

A strandjátékoknak az is nagy előnye, hogy viszonylag olcsón meg lehet rendezni, így nem kell vadászni a rendezőket, mint a téli olimpiára, ahol óriásiak a költségek. Nem kell stadiont vagy tornacsarnokot építeni, elég csak elegyengetni a homokot és egy mobiltribünt odatolni mellé, máris kész a versenyhelyszín. Persze azért nem árt egy jó homokos part.

Rovatok