Index Vakbarát Hírportál

Szuperbaktérium támadhat a riói olimpián

2014. december 16., kedd 18:49

Még másfél év van a riói olimpiáig, de már most aggasztó állapotokról számolnak be. A szörf- és vitorlásversenyeknek helyt adó tengerrészben egy nagyon ellenálló, a gyomrot, a húgyutakat és a tüdőt is megfertőzni képes szuperbaktériumot találtak.

Az antibiotikumoknak is ellenálló baktériumok jelenléte nem is meglepő, Rio szennyvizénk hetven százaléka tisztítatlanul ömlik a tengerbe. A szuperbaktériumot a Carioca folyóban és a Guanabara-öbölben is kimutatták, de találtak a Flamengo stradon is. Itt általában tilos a fürdés, de a helyiek nem sokat törődnek a tiltással, gyakran itt is a vízbe mennek.

„Az a baj, hogy a fertőzés kórházi ellátást is igényelhet. Amióta a szuperbaktérium ellenáll a legmodernebb gyógyszereknek, az orvosok kénytelenek olyan ritkán alkalmazott szerekhez nyúlni, amelyek a szervezetre is mérgezőek" – idézte a BBC Ana Paula D'Alincourt Carvalho Assefet, aki egy riói intézetben folytat kutatásokat.

Ahogy minden olimpia rendezőjének, Riónak is kellett infrastrukturális vállalásokat is tennie. A pályázatban azt ígérték, hogy 80 százalékkal csökkentik a víz szennyezettségét a Guanabara-öbölben. A város polgármestere, Eduardo Paes azonban most elismerte, hogy ezt már nem tudják megvalósítani. Azt reméli, hogy ennek ellenére a versenyek nem járnak majd egészségügyi kockázattal.

Rovatok