Index Vakbarát Hírportál

Az utolsó előtti aranyat is oroszok vitték el

2014. február 23., vasárnap 14:15

Alekszander Zubkov vezetésével az orosz négyes nyert a férfi bobosoknál, ezzel a 39 éves kormányos (és fékezője, Alekszej Vojevoda) második aranyát nyerte Szocsiban. Zubkov duplájával mindössze a hatodik pilóta, aki a kettest és a négyest is megnyerte egy olimpián belül.

A győzelem nem volt olyan meggyőző, mint a ketteseknél, ahol négyből négy futamot nyert, a végére pedig 66 százados előnyt gyűjtött. A négyesben csak két futamot nyert, igaz, az elsőt rögtön pályacsúccsal. Szerencséjükre azonban a mögöttük végző lettek csak egyet nyertek, bár így is a vártnál szorosabb lett.

Zubkov a második futamban meglehetősen sokat rontott, talán többet, mint kettesben a négy futam alatt összesen. Ezután Melbardisék 4 századra felértek mögéjük, a harmadik végére gyűjtött 17 század azonban elegendőnek bizonyult: a végére maradt kilenc.

Ezzel Zubkov negyedik olimpiai érmét nyerte, hiszen Torinóban második volt a négyessel, Vancouverben pedig harmadik a kettessel, míg Szocsiban mindkét számot megnyerte. A 9 százados különbség pedig azt jelenti, hogy minden idők negyedik legszorosabb döntőjét nyerte: 1992-ben két, 1994-ben hat, 1988-ban pedig mindössze 7 század döntött az első két hely között. Kilenc tized volt már egyszer, 1986-ban az olaszok voltak ennyivel jobbak Ausztriánál.

A két aranyat is szerző Zubkovnak ez volt az utolsó olimpiája, a jövőben várhatóan a kettesben és négyesben is negyedik helyen záró Kaszjanov veszi majd át a helyét a bob elején. Ő egyébként rendkívül idegesen fogadta, hogy lemaradt a dobogóról, de ez érhető, hiszen az amerikai csapat kettesben és négyesben is mindössze 3 századdal előzte meg őket.

A második helyen a legjobban rajtolónak tartott lett csapat végzett (melynek kormányosa Oskars Melbardis), amely első olimpiai érmét szerezte bobban - Janis Kipurs 1988-ban szovjet színekben nyert aranyat kettesben, a harmadik helyet pedig a vancouveri győztes, kettesben szintén bronzot nyerő amerikai Steven Holcomb szerezte meg.

Eredmény

férfiak, négyes bob:

1. Oroszország I (Alekszandr Zubkov, Alekszej Negodajlo, Dmitrij Trunyenkov, Alekszej Vojevoda) 3:40.60 perc

2. Lettország I (Oskars Melbardis, Daumants Dreiskens, Arvis Vilkaste, Janis Strenga), 3:40.69

3. Egyesült Államok I (Steven Holcomb, Curt Tomasevicz, Steve Langton, Chris Fogt) 3:40.99

Rovatok