Index Vakbarát Hírportál

Björndalen: 8 olimpiai arany, 13 érem

2014. február 19., szerda 16:42

A norvég biatlon vegyes váltó olimpia bajnok lett, és ezzel Ole Einar Björndalen minden idők legeredményesebb téli olimpikonja lett, hatodik olimpiáján 13. érmét szerezte. Összesen már nyolc aranya van, annyi, mint ez eddigi legeredményesebbnek, a sífutásban éremhalmozó Björn Daehlinek. A honfitársa azonban csak 12 éremig jutott.

A váltót nem mindegyik ország tekintette fontos számnak, többen már a férfi és a női váltóra pihentették az ászaikat, a nevezési lista alapján, csak a csehek, ők nyerték a szezon egyetlen váltóját, a franciák és a norvégok tűntek csak igazán esélyesnek.

A norvégok a váltó első embere után vezettek, ugyan Tora Bergernek ezúttal sem ment a lövészet, mindenkinél jobbat futott, elsőként váltotta Tirill Eckhoffot. Őt megelőzte az utolsó pár száz méteren a cseh Gabriela Soukalova, de az az egy másodperc pont Björndalennek nem okozhatott gondot, a lövészethez már együtt érkeztek Jaroslav Soukuppal. Meglepetésre a norvég lőtt gyorsabban és pontosabban, és máris 12 másodpercre nőtt az előnye.

A tömegrajtosban az álló lövészetben egy sorozatban négyet hibázó Björndalen újra hibátlan lett. Több mint fél perccel verte a cseheket, és ezzel már el is dőlt az első hely. A 40 éves biatlonista azért még kihajtotta magát, még inkább növelte az előnyt.

A tömegrajtost megnyerő Emil Hegle Svendsennek már könnyű dolga volt, nagyon nem kellett hajtania magát, kényelmesen és koncentráltan lőhetett. Az első lövészeténél közelebb is került hozzá a cseh Moravec, de nem kellett aggódnia. A különbség végig megmaradt, a norvégok kényelmesen győztek. A cseheket sem fogta már be senki, és az olaszok is tisztán fogták a harmadik helyet, nagy volt az űr a többi csapat között.

Rovatok