Index Vakbarát Hírportál

Ilyen volt a csalódott hercegek napja

2014. február 22., szombat 22:43

Norvégok örültek, norvégok búslakodtak – a sífutó Marit Björgen kétszeresen is rekordot döntött, Ole Einar Björndalennek viszont nem jött össze az újabb érem, miközben a finn hokisok kiütötték az amerikaiakat a bronzmeccsen. Ha nem tudta egész nap követni a téli olimpia izgalmait percről percre, akkor ezt a cikket Önnek találták ki, hiszen itt van minden egyben!

Marit Björgen rekordokat döntött

A leghosszabb női sífutószám, a 30 kilométeres szabadstílusú fölényes norvég sikerrel zárult. Az első három hely norvégoké lett, csak a negyedik helyért mehettek az ellenfelek, akik csüggesztő távolságból figyelhették Marit Björgenéket. Björgen harmadik aranyát nyerte, és két rekordot is beállított összesen hat olimpiai aranyával és tíz érmével. Az utolsó kaptatón Björgenben volt a legtöbb, onnan már nem lehetett befogni.

Björgen rekordot állított be, az olasz Stefania Belmondóval és az orosz Raisa Szmetanyinával együtt ők a legtöbb téli olimpiai érmet szerző nők. Mindegyiküknek tíz-tíz van. Björgen a legtöbb aranyat nyerőket is utolérte. A korábbi olimpiákon az orosz gyorskorcsolyázó Lídia Szkoblikova, és a sífutó Ljubov Jegorova szerzett hat-hat aranyat.

Björndalennek nem jutott újabb érem

Oroszország megnyerte első biatlonaranyát, hiába volt szuperfavorit Norvégia a férfi biatlonváltóban. Ezt leginkább Ole Einar Björndalen bánhatta, mert ha nyer a váltó, kilenc aranyérmével a téli olimpiák legeredményesebb sportolója lehetett volna. Az ezüstérem Németországé lett, az osztrákok a bronzérmet vihetik haza, Norvégia Svendsen katasztrofális puskalövései miatt csak a negyedik lett. Björndalen azonban nyugodtan fogadta a negyedik helyet és Svendsen hibáját. Björndalenről szóló portrénkat itt olvashatja>>>

Duplázott az amerikaiból lett orosz

Az amerikaiból lett orosz nemzeti hős Vik Vajld a parallel óriásszlalom után a parallel szlalomban is besöpörte az aranyérmet. Az Amerikában született snowboardos 2011-ben lett orosz állampolgár, miután elvette a szintén snowboardozó Aljona Zavarzinát, aki szerdán parallel óriásszlalomban harmadik lett.

A herceg és Super Mario

Az osztrák Mario Matt 34 évesen lett az olimpiai bajnok a férfi alpesi sízők záróversenyén, műlesiklásban. Honfitársának, Marcel Hirschernek ezüstérem jutott, a bronzérmes a norvég Henrik Kristoffersen lett. A magyar Farkas Norbert nem ért célba, az éremesélyes svéd Myhrer pedig a verseny után leidiótázta a második futam pályájának zászlóit letűző horvát edzőt, Ante Kostelicet.

Itt versenyzett az ötvenöt éves mexikói herceg, Hubertus Von Hohenlohe volt, aki az olimpia legidősebb résztvevőjeként már azzal történelmet írt, hogy elindult az első futamban, ő lett az első olyan olimpikon is, aki harminc év különbséggel vett részt a játékokon, az 1984-es szarajevói volt az első olimpiája. A pálya középső szakaszáig kényelmesen haladt, aztán viszont az egyik kapunál rontott, és elesett, ezzel véget ért egyetlen versenye Szocsiban.

Taroltak a bronzmeccsen

Parádés játékkal, 5-0-ra verte el szombaton a finn jégkorong-válogatott a bronzmeccsen csak kapkodó, majd a játék végére teljesen leeresztő amerikai hokisokat. Az Egyesült Államok csapata iszonyú lelkesen kezdett, de sorra vétette a hibákat: Patrick Kane például két büntetőt is kihagyott. A finnek a második harmadban 11 másodperc alatt kettőt, a harmadikban három emberelőnyös gólt ütöttek. Teljesen megérdemelten lett övéké a bronzérem.

Rovatok