Index Vakbarát Hírportál

Elfogyott az arany Szocsiban

2014. február 23., vasárnap 23:21 | aznap frissítve

A szervezők és a sportvilág is ünnepelhet: baráti korrupcióval, elképesztő biztonsági intézkedésekkel, háttérben zajló ukrajnai vérengzéssel, négy karikával és kisebb sportdiplomáciai feszültségekkel tarkítva véget ért a téli olimpia Szocsiban. 

Összesen 98 aranyat osztottak ki, ebből a vasárnapi elképesztő hajrával az oroszok kaptak a legtöbbet, összesen tizenhármat, a dobogóra még Norvégia és Kanada fért fel tizenegy illetve tíz arannyal. Az éremtáblázat legvégére - az éremteleneket persze megelőzve - Kazahsztán került egyetlen bronzérmével, őt előzi Horvátország egy ezüsttel. 

Ha nem tudta az utolsó nap követni a téli olimpia izgalmait percről percre, akkor ezt a cikket nézegesse, mert benne van minden egyben! Ha ehhez sincs kedve, akkor röviden most összefoglalunk minden fontosat. Ha még így sem érdekli ez az egész, akkor nagyon eltévedt, biztosan ezt kereste, úgyhogy kattintson ide

Hajrában jók az oroszok

A 98 aranyból mára csak három maradt, ebből kettőt az oroszok kaptak. És az egyiket nem is akárhogyan: a férfiak 50 kilométeres szabadstílusú sífutásában csak oroszok álltak a dobogón. A bivalyerős Alekszander Legkov nyert, Makszim Vljegzsanyin csúszott be második helyre, a harmadik Ilja Csernusov lett.

Micsoda verseny! 

Gyógyír a hatalmas traumára, ugye. Merthogy az oroszok - mármint a nép - vasárnap a férfi hokidöntőre gyúrtak, ott várták az utolsó aranyukat, de válogatottjuk a négybe sem jutott, így úgy nézett ki, hogy aranyérem nélkül maradhatnak a zárónapon.

Az orosz sífutók ugyan a világ élmezőnyébe tartoznak, de nem voltak abszolút favoritok. Meglepetés volt ekkora fölényük.

A győzelmet inkább a magukra találó norvégoktól lehetett várni, a címvédésre készülő Petter Northugtól, vagy az összetett világkupát vezető Martin Johnsrud Sundbytól. A norvég fériak azonban most nem tudtak úgy dominálni, mint szombaton a nők. 

Nem csak lécen nyertek

Alekszander Zubkov vezetésével az orosz négyes nyert a férfi bobosoknál, ezzel a 39 éves kormányos (és fékezője, Alekszej Vojevoda) második aranyát nyerte Szocsiban. Zubkov duplájával mindössze a hatodik pilóta, aki a kettest és a négyest is megnyerte egy olimpián belül.

Micsoda férfi!

A győzelem nem volt olyan meggyőző, mint a ketteseknél, ahol négyből négy futamot nyert, a végére pedig 66 százados előnyt gyűjtött. A négyesben csak két futamot nyert, igaz, az elsőt rögtön pályacsúccsal. Szerencséjükre azonban a mögöttük végző lettek csak egyet nyertek, bár így is a vártnál szorosabb lett.

Ezzel Zubkov negyedik olimpiai érmét nyerte, hiszen Torinóban második volt a négyessel, Vancouverben pedig harmadik a kettessel, míg Szocsiban mindkét számot megnyerte. A 9 százados különbség pedig azt jelenti, hogy minden idők negyedik legszorosabb döntőjét nyerte: 1992-ben két, 1994-ben hat, 1988-ban pedig mindössze 7 század döntött az első két hely között. Kilenc tized volt már egyszer, 1986-ban az olaszok voltak ennyivel jobbak Ausztriánál.

A két aranyat is szerző Zubkovnak ez volt az utolsó olimpiája, a jövőben várhatóan a kettesben és négyesben is negyedik helyen záró Kaszjanov veszi majd át a helyét a bob elején.

Az utolsó felvonás

Nagyon könnyen nyerte Kanada a férfi jégkorongdöntőt, ezzel története kilencedik olimpiai aranyérmét szerezte. Kanada először nyert Észak-Amerikán kívül aranyat, hiszen az 52-es után 2002-ben Salt Lake Cityben, majd 2010-ben Vancouverben lett első.

A meccs körítése tökéletes volt, hiszen a 2010-es és a 2006-os olimpiai bajnok találkozott egymással, ráadásul egyetlen kivételtől eltekintve kizárólag NHL-s hokisok szórakoztatták a Bolsoj Ice Dome közönséget.

Az olimpia elején még döcögősen induló kanadai hokiválogatott a végére abszolút felpörgött, a csoportmeccseken csak két gólt kapott, az egyenes kieséses szakaszban már csak a lettektől egyet. Sidney Crosby is gólt lőtt, teljesen megérdemelten lett olimpiai bajnok.

És jegyezzük fel azért azt is, hogy az olimpián négy csapatsportban avattak bajnokot, női és férfi curlingben, valamint női és férfi jégkorongban. Mindegyiket Kanada nyerte.

Micsoda ország!

Parádé!

Aki az olvasásban eddig eljutott, azt bizonyára érdekli a sport, csak nem tudott ma a tévé előtt ülni. Nagy kár, mert nem csak az utolsó lihegésekről, izzadságcseppekről és örömkönnyekről maradt le, hanem minden olimpia második legjobb eseményéről, a záróünnepségről - a legjobb természetesen a nyitóünnepség. 

Ezek általában vagy a szerencsétlen riporterek - "ez a sportoló nem a szülöföldjén látta meg a napvilágot" - vagy a nemzeti giccshalmok miatt emlékezetesek. De az oroszoktól a nyitóceremónián látott bénázás után valami egészen fergetegeset várt a világ közvéleménye. És itt van, tessék: csocsi Szocsi, percről percre, találják meg a bakikat!

Rovatok