Index Vakbarát Hírportál

130-cal csúszni a mélybe

2014. február 8., szombat 09:17

A szánkós Nodar Kumaritasvili vancouveri halála után a világ minden csúszópályáját megpróbálták biztonságosabbá, vagyis lassabbá tenni. Éppen ezért a szocsi olimpia pályáját is át kellett tervezni, hogy alacsonyabb legyen a lejtése, az azonban fel sem merült, hogy a bobot, a szánkót és a szkeletont kivennék az téli olimpia programjából.

Sőt, még bővítették is a versenyek számát, idén debütál ugyanis a váltó szánkóban, ahol együtt versenyeznek a női egyes, a férfi egyes és a páros tagjai.

Legelőször a szánkósok vehetik birtokba a Sanki központ pályáját, ők február 8-án már meg is kezdik a versenyzést, 13-ára pedig le is tudják a négy versenyszámot. Velük átfedésben indul majd a mindössze három napig tartó szkeleton programja, míg a bobosok február 16-19 és 22-23-án száguldhatnak majd a pályán. A sanki egyébként a közkedvelt orosz téli időtöltés neve, amely magyarban is ismerős lehet, ez ugyanis a szánkózás.

A számok közül egyébként a szánkó a legveszélyesebb, annak ellenére, hogy ott lábbal előre, háton csúsznak, nem pedig hason, fejjel előre, mint a szkeletonban. Utóbbiban azonban szélesebb a szán, és lassabb is - a szkeletonosok általában nem mennek 120 km/h fölé, míg szánkóval egyes pályákon akár 150-nel is lehet menni.

Itt is kiegyensúlyozottság kell

Az olimpiára a világkupa-sorozat után érkeznek, ahol hosszútávon kell jól teljesíteni, de mivel minden érmet – a szánkó váltó kivételével – négy futam után osztanak ki, Szocsiban is folyamatos jó teljesítmény kell a versenyzőktől, még ha ez rövidebb időt is jelent, mint a két hónapig tartó vk-sorozat.

A tét persze minden versenyen magas és nehéz végig hibátlanul versenyezni, St. Moritzban az egyik amerikai négyes például fejre is állt, majd nagyon hosszan csúsztak a bobba szorulva, de komolyabb probléma nélkül megúszták Cunninghamék, akik a bukással együtt is ott lesznek majd Szocsiban.

Az idei olimpián mutatkozik be a szánkó csapatverseny, ahol sorrendben a női, a férfi majd a páros szánkós versenyez egy közös időért. A célba érkezéskor egy érintőképernyőt kell megérintenie az első két szánkósnak, ekkor indulhat a következő. A világkupákon már jó ideje megrendezésre kerülő szám legfontosabb eleme természetesen a váltás, ami akárcsak az atlétika sprintszámainál, kavarodást okozhat. Ráadásul, mivel a versenyzők szöges kesztyűt viselnek, hiszen így hajtják be magukat, általában ököllel ütik meg a táblát, nehogy az akár 90 km/h-s sebesség mellett odatapadjon a kesztyű és sérülést okozzon.

A másik viszonylag fontos változás is a szánkósokat érinti: idén már csak férfi kettes csapatok indulhatnak. Eddig a szabályok lehetőséget adtak arra, hogy vegyes párosok legyenek, de szinte kivétel nélkül így is csak két férfi alkotott egy csapatot, ezután pedig már a szabályok szerint is csak így lehet.

Velük kell számolni

Az esélyesek mellett lesznek nagyon szerethető, de kevésbé tehetséges versenyzői is Szocsiban a csúszószámoknak. A jamaicai bobosok visszatérésükkel azonnal közönségkedvenccé váltak, amit más sem bizonyít jobban, mint hogy az induláshoz (illetve a korábbi edzésekhez) szükséges anyagi támogatást az interneten adták össze nekik. De lesz még olyan indiai szánkós, aki megfelelő pálya híján hegyi lejtőkön, autók és bárányok között készült fel, de ott lesz a 2010-ben már (sikertelenül) próbálkozó tongai Fuahea Semi is, aki Németországban gyakorolt, a versenyen pedig szponzori támogatásra Bruno Banani néven indul majd. Mint ahogy ott lesz az amerikaiak korábbi gátfutója, Lolo Jones is, aki egyből a figyelem középpontjába próbált kerülni.

Magyarok nélkül csúsznak majd

A csúszószámokban sem számítunk állandó résztvevőnek, de Lillehamertől Torinóig sorban négy olimpián volt magyar bobos, Olaszországban és előtte Salt Lake Cityben ráadásul kettő is. Gyulai Mártonék próbálkozása után a korábbi olimpiai bajnok kenus, Pulai Imre igyekezett kijutni szánkósként, ám sem Vancouverbe, sem idén Szocsiba nem kapott szabad kártyás jogot. A viszonylag kevés indulásunk (négy olimpián hat egység) a rendkívül drága és körülményes felkészülés indokolja, ugyanis legközelebb Ausztriában lehet gyakorolni, a világkupa-futamok pedig szerte a világon zajlanak.

Idén is bízott a szabad kártyában, de végül lemaradt az olimpiáról, helyét egy a dél-koreai csapat női tagja kapta, hogy indulhassanak a váltóban is.

Sosem száguldottak még ilyen hosszú pályán

Az 1814 méteres pályát a Sanki Csúszó Központban kifejezetten az olimpiára építették Krasznaja Polnajában, 60 kilométerre északra Szocsitól. Ez Oroszország második bob-, szánkó- és szkeletonpályája, amely két év alatt készült el 4 millió dollárból. A bobosokra és a szkeletonosokra 19 kanyar vár, a férfi szánkósokra 20, a női és a kettes szánkóban pedig 17 kanyar lesz. Az olimpia előtt egy világkupafutamot már rendeztek itt, túl sokat azonban nem gyakorolhattak a külföldi versenyzők, ugyanis november óta csak oroszok csúszhattak végig rajta.

A vancouveri olimpián bekövetkezett tragikus baleset után többször is át kellett tervezni a pályát még a tervezőasztalon, hogy csökkentsék a lejtő ívét. Ezt meg is tették, sőt, a pályát három helyen kisebb emelkedővel is ellátták, amivel egyedülálló a világon, de a közel 2 km-es hossza is rekord az ilyen pályák tekintetében - a második leghosszabb St. Moritz-it is 92 méterrel előzi, bár a szintkülönbség majdnem pontosan megyezik közöttük: Szocsiban 131,9 méter, a svájci pályán pedig 130.

A rendkívül technikás pálya ugyanakkor nem sokkal lassabb az átlaghoz képest. 2013-ban a leggyorsabb négyes bob 135,5 km/h-val száguldott, miközben a whistleri pályán (ahol a vancouveri olimpia eseményeit is tartották)153,98 km/h-val tartja a csúcsot a német Loch szánkóval. Ilyen sebességek nem lesznek Szocsiban, de azért a 130-as tempót a három lassító emelkedő ellenére is elérik majd a legjobbak.

A csúszószámok programja a téli olimpián

Bob

Február 16.

17.15-20.00 férfi kettes 1-2. futam

Február 17.

15.30-18.15 férfi kettes 3-4. futam

Február 18.

16.15-18.15 női kettes 1-2. futam

Február 19.

17.15-19.15 női kettes 1-2. futam

Február 22.

17.30-20.00 férfi négyes 1-2. futam

Február 23.

10.30-12.45 férfi négyes 3-4. futam

Szánkó

Február 8.

15.30-19.00 férfi egyes 1-2. futam

Február 9.

15.30-19.00 férfi egyes 3-4. futam

Február 10.

15.45-18.45 női egyes 1-2. futam

Február 11.

15.30-18.30 női egyes 3-4. futam

Február 12.

15.15-18.20 férfi kettes 1-2. futam

Február 13.

17.15-18.45 csapatverseny 1-2. futam

Szkeleton

Február 13.

08.30-10.45 női egyes 1-2. futam

Február 14.

13.30-19.00 férfi egyes 1-2. futam, női egyes 3-4. futam

Február 15.

15.45-18.15 férfi egyes 3-4. futam

Rovatok