Index Vakbarát Hírportál

Égtek az orosz hokisok, mennybe ment egy norvég

2014. február 19., szerda 22:17

Nemsokára vége a szocsi kalandnak, kiürülnek a létesítmények. Hétfőtől, de legkésőbb keddtől vissza lehet ereszteni a még életben levő kóbor kutyákat a csarnokok közé, úgysem fog arra járni senki míg az épületek között kanyargó betoncsíkra meg nem érkeznek a Forma-1-es csapatok, már ha erre még idén sor kerül. Hogy aztán mi lesz a jégcsarnokok sorsa, nem tudni, de van egy olyan érzésem, hogy ha 2034 körül valaki posztapokaliptikus scifit akar majd forgatni, Szocsinál jobb helyszínt nemigen találhat. 

Nem is az a baj a téli olimpiával, hogy iszonyú drága volt - ha van rá pénze az orosz államnak, hát hadd költsék, mi például stadionokat építünk, ha kell, ha nem, hanem az, hogy egy ilyen beruházást nem lehet rentábilisen működtetni. Nincs annyi Eb, vb, világkupa vagy helyi bajnoki, amivel ezeket a csarnokokat meg lehetne tölteni hétről-hétre, az üresjáratokban rendezett vásárok, jelvénypiacok vagy metálkoncertek sem fogják behozni az az irgalmatlanul nagy összeget, amit ráköltöttek az olimpiai falura. De mindegy, legyen ez az oroszok baja, és majd vasárnap után, addig úgyis minden azokról a sporthéroszokról szól, akik a 13. napon okoztak örömet ezreknek és kergettek kétségbeesésbe egy elnököt is.

Az orosz hokiválogatott ugyanis kiesett az olimpiáról.

2002 óta várnak arra, hogy olimpiát nyerjenek, de ismét nem fognak még csak érmet sem. Pedig hazai pályán játszhattak, a keretük az egyik legerősebb volt, de valahogy csak nem állt össze a csapat. Kovalcsuk, Dacjuk, Malkin és Ovecskin ide vagy oda, az orosz–finn-meccs egyik igazi sztárja az olimpiai hokitornák legidősebb gólszerzője, a 43 éves Teemu Selanne, a másik meg egy metálzenét hallgató kapus, az olimpiai messze legmenőbb nevű sportolója, Tuukka Rask volt. Előbbi pont a legjobbkor lőtt gólt és lett rekorder, utóbbi meg mindent megfogott, amit csak lehetett, és kész, csomagolhatnak az orosz sztárok, vodkázhat szomorúan Putyin. A meccs előtt esélytelenebbnek tartott finnek az elődöntőben a nagy rivális svédekkel találkoznak majd. 

A másik ágon az amerikaiak könnyedén verték a cseheket, igaza lesz annak, aki ezt a lelkes, fiatal válogatottat a döntőbe várta, például nekem, de ne fényezzük a majmot ennyire szégyentelenül. Rájuk a kanadai csapat vár, testvérharc, üvölt fel a bennünk lakó Jancsó Kornél, két szomszédvár találkozása, és biztos jó meccs is lesz belőle, bár a kanadaiak vért hugyoztak, mire legyűrték a letteket, akik a negyeddöntő alatt nem egyszer hármasával feküdtek a kapuban. Nem is kaptak öt gólt, mint a csehek az USA-tól, csak kettőt. 

Érdekes, de azok a nagy sztárok, akiktől a csillogást, a gólokat várták a hokitorna előtt (Nash, Crosby, St. Louis, Bergeron, Toews, Elias, Ovecskin, Malkin, Callahan, Kane, Backstrom, Zetterberg vagy Hadzus) nem nagyon villognak, pedig az NHL alapszakaszból még bőven van hátra - lehet rájuk szóltak indulás előtt, hogy nem kéne összetörni magukat egy olimpián, a klubérdek a profi sportokban mindig a nemzeti csapat elé kerül, ezt tudomásul kell venni. 

A jégkorongozók mellett nem szabad elfelejteni, hogy mennybe ment Ole Einar Björndalen a norvégok vasembere, aki azzal hogy a norvég biatlon vegyes váltó tagjaként olimpia bajnok lett, mostantól minden idők legeredményesebb téli olimpikonja: hatodik olimpiáján 13. érmét szerezte.

Kicsit a magyar keblek is tagadhatnak, mert óriásműlesiklásban a magyar származású Ted Ligety verte agyon a mezőnyt, az első futamban összeszedett 1,33 másodperces előnyéből fél másodperc maradt a második végére is, így joggal ünnepelhetett. 

A nap vesztese - persze viszonylagos ez, mármint a vesztes - az az amerikai Lauryn Williams, akinek egy tizedmásodperc kellett ahhoz, hogy történelmet írjon. Az amerikai kettes bobcsapat tagjaként ő lehetett volna első nő, aki nyári és téli olimpián is aranyérmet szerez. Ehelyett ő mindössze az az ötödik sportoló a Földön, aki mindkettőn érmet szerzett, hiszen hiába vezettek a négy futamból háromban is, az utolsóban nagyot rontottak, így a kanadai Kaillie Humphries–Heather Moyse-kettős egy tizedmásodperccel megelőzte őket. 

És akikről eddig még nem volt szó:

- A nőknél Kanada - Svédország, a férfiaknál Kanada - Nagy-Britannia döntő lesz curlingben.
- A cseh Martina Sábliková nyerte a női 5000 méteres gyorskorcsolya-döntőt, természetesen két holland előtt.
- A norvégok nyerték a sífutás klasszikus stílusú csapat sprintjét a nőknél, a finnek a férfiaknál.
- A snowboardosoknál párhuzamos óriás-műlesiklásban rendeztek döntőket, a nőknél a svájci Patrizia Kummer, a férfiaknál az orosz Vic Wild nyert.

Rovatok