Index Vakbarát Hírportál

A playboyost kommentelte, aztán nyert

2014. február 13., csütörtök 17:05

Martin Fourcade második aranyérmét nyerte Szocsiban,a biatlonista az üldözéses után az egyéni indításos 20 kilométert is viszonylag könnyedén behúzta. Egy lövőhibával és remek futással szerezte meg az első helyet, a norvégok sehol sincsenek.

A sprintet nyerő Ole Einer Björndalen specialistája a távnak, az előző három olimpián mindig dobogós volt, de most esélye sem volt a legjobbak között végezni. Björndalen megint a lövészetével küzdött, mind a négy körben hibázott egyet-egyet, így hiába nagyon jó sífutó, négyperces büntetőidőt képtelenség ledolgozni akkor, amikor a legnagyobb riválisok csak egyszer tévesztenek, vagy egyszer sem.

Az utolsó lövészetig az üldözéses bronzosa, Jean Guillaumme Beatrix olimpia bajnoknak érezhette magát, a második és harmadik sorozat után is vezetett, de a legfontosabb pillanatban nem volt elég koncentrált, és egy hibájával érmét is bukta.

Martin Fourcade óvatosan kezdett, az első lövészetig a sífutásban lassú tempót ment, csak harmadikként jött ki. Az álló lövészetben azonban már hibázott, így visszacsúszott a hatodik helyre. De így sem volt nagy veszélyben, a korábbi nagy riválisai sem voltak hibátlanok, ráadásul a szám címvédője Emil Hegle Svendsen a futásban sem nyújtott valami nagyot. A csúcsformától az egész norvég válogatott messze van. Van, aki szerint a felkészüléssel volt a gond, a szezon elején sokkal jobban futottak, mások pedig azt mondják, a vaxolást szúrják el. Valószínűleg inkább az előbbi lehet az igaz, mert a negyedik versenyszámra már vaxmesterek is alkalmazkodhattak Szocsi hóviszonyaihoz. Svendsen ma is lassú volt, csak 7. lett, Bö a 11., Björndalen pedig csak 34.

Fourcade végig nagyon jól futott, a harmadik lövészetnél már a negyedik volt, a célban pedig már 34 másodpercet vert az eddig elsőre, Jevgenyij Garanicsevre. Az orosz elsőként indult, jól beosztotta az erejét, egyenletes köröket ment, de az egy hiba neki is sok volt a győzelemhez, végül csak harmadik lett.

Fourcade-nak már csak a német Erik Lessertől kellett tartania, a német hibátlanul lőtt mind a négy sorozatban, és az utolsó lövészet után 9 másodperc előnyt is összeszedett. A franciának nem kellett sokáig izgulnia, a nem túl jó sífutó Lesser most sem tudta felülmúlni magát, az utolsó szakaszon 21 másodpercet kapott.

A francia győzelmével az első duplázó Szocsiban, rajta kívül más még nem nyert két aranyat. Fourcade nagyon magabiztos lehetett, még arra is volt figyelme, hogy a verseny előtt nem sokkal kommentálja a Playboynak vetkőző, sérülés miatt az olimpiáról is lemaradó Miriam Gössnernek. „Jó látni, hogy jobban van már a gerinced" – írta Twitterén.

A magyar Gombos Károly a legtöbb, nyolc lövőhibával az utolsó lett, több mint 15 percet kapott. Az utolsó előtti is közel öt perccel verte. Gyenge teljesítményét magyarázza, hogy betegen állt már rajthoz, de becsületből végig akart menni a pályán.

Rovatok