Index Vakbarát Hírportál

Jósvidra és egy triplázó csaj a 11. napon

2014. február 17., hétfő 21:31

"Ez most tényleg élő?" - hangzott el a téli olimpia 11. versenynapján a sportrovatban. Rémes, nem? Hogy nem tudja az ember, amit a köztévében lát, az valóban most történik Szocsiban, vagy egy reggeli műsorszám felvétele? A téli olimpia körüli közvetítési anomáliáknál azonban valami sokkal fontosabb befolyásolta a kollégák munkáját.

A köd.

A délelőtti versenyek nagy részét el kellett halasztani, mert a gomolygó, fehér ködben az orráig nem látott az ember, a snowboard meg eleve nem egy életbiztosítás még akkor sem, amikor látja az ember a pályát, hát még akkor, ha az ég és föld egybefüggő fehérséget alkot. Szintén halasztást kaptak a biatlonos nők, akik 12,5 kilométeres tömegrajtra készültek reggel, de csak délután mehettek neki a pályának. Ha a snowboard veszélyes a ködben, mit mondjunk a síléces, puskás nőkről? (Az elhalasztott számok közül párat délután azért megrendeztek.)

A fedett pályás versenyeket ez persze nem befolyásolta, curlingezni úgy is lehet, hogy kint köd van. Ez az a sport, amit ránézésre egy 118 kilós, tévéfüggő magyar férfi is tudna művelni, ha hajlandó lenne hajolgatni a jégen versenyszerűen, de persze ez csalóka, olyan koncentrációt és állóképességet feltételez ez a sportág is mint az összes többi. Maradunk a tévénél.  

A problémáknál maradva, a köd mellett a meleg is bejátszott, ez most éppen az alpesi sízőknek, pontosabban a versenyeiket rendező stábnak okozott kisebb fejtörést. A melegben olvad a hó, abból utánpótlás viszont nem nagyon van. A havat különböző sókkal igyekeznek egyben tartani, de a múlt hét közepére elfogyott a teljes készlet. (Ez nem azt jelenti, hogy a szervezőbizottság önkéntesei kétségbeesetten rohangáltak étteremről étteremre, és elkobozták a sótartókat, nem étkezési sóval szórják a pályákat.) A megoldás: Svájból hozattak 25 tonna sót. Ennyire egyszerűen meg lehet oldani a gondokat a történelem legdrágább téli olimpiáján.

A nap egyik (ha nem a) legfontosabb híre, hogy a jégkorongozó pasik, ha egy csepp eszük van, csomagolnak és rápihennek az NHL- KHL- egybHL-évad újraindulására, egy jósvidra megmondta, hogy az USA nyeri az olimpiai hokitornát. Egyszer megnéznék egy Mortal Kombat szerű deathmatch-tornát (szigorúan egyenes kiesésest) az összes jósállat, vagy inkább az idióta gazdáik között, elsőre sem volt különösebben vicces a dolog, mostanra már annyira fáradt az egész, hogy az valami hihetetlen. És ha már állatok, tavaly októberben egy halálra rémült macska is elég volt ahhoz, hogy az Adler Arena nevű jégcsarnok álmennyezete beszakadjon, tessék:

Adler Arena jégcsarnok álmennyezete beszakad

A nap legfontosabb eseményei:

Jégkorong: Az amerikai-svéd női hoki-elődöntőről egy adat: 70-8. Ez a kapura lövések aránya volt, ehhez képest a 6-1-es végeredmény istenes, sőt. A másik elődöntőben Kanada 3-1-re verte Svájcot, ismét USA-Kanada döntő lesz a nőknél, immáron negyedjére, a vb-k történetét is beleszámolva 19. alkalommal. 

Rövidpályás gyorskorcsolya: Darázs Rózsa tudomásul vette, hogy kimarad a váltóból.

Bob: Elképesztő előnnyel, 66 századdal nyerték a férfi kettest az oroszok, svájci a második és 62 év után újra érmet szerezve amerikai egység a harmadik.

Biatlon: A fehérorosz Darija Domracseva már harmadik aranyát nyerte, ezúttal a 12,5 kilométeres, tömegrajtos versenyben.

Műkorcsolya: Az amerikai Davis-White páros lett az olimpiai bajnok, pontszámuk ráadásul új világrekord.

Síkrobatika: A fehéroroszok második aranyukat nyerik ma, Kusnyir hatalmas előnnyel nyerte a férfi ugrást, gyakorlatilag csak neki volt tiszta gyakorlata a döntőben.

Curling: A nőknél kialakult az elődöntők mezőnye. Kanada - Nagy-Britannia és Svédország-Svájc meccsek lesznek.

Síugrás: A csapatversenyben Németország a nyolcadik olimpiai bajnoki címét nyerte, és visszavágott Ausztriának a vancouveri vereségért. Második Ausztria, a harmadik Japán lett.

Rovatok