Index Vakbarát Hírportál

Jég veled újratöltve: kijutottak a jamaicai bobosok a téli olimpiára

2014. január 19., vasárnap 10:28

2002 után újra lesz jamaicai bobos egység a téli olimpián. Szocsira a kettes bobosok kvalifikálták magukat, most pénzt gyűjtenek, hogy ki tudjanak utazni.

A Jég veled (Cool Runnings) című film óta mindenki megkülönböztetett figyelmet fordít Jamaicára, ami minden másra való, csak téli sportokra nem. Az 1988-as calgary-i téli olimpiára mégis ki tudta verekedni magát egy négyes bobcsapat, majd 1994-ben és 1998-ban és 2002-ben is részt vehetett jamaicai bobos az olimpián.

Jamaica négyes és kettes bobbal is megpróbált kijutni Szocsiba, végül az utóbbi egységgel sikerült a bravúr, ami annyiból állt, hogy öt versenyt kellett három különböző pályán befejeznie a csapatnak. A már három olimpián is szereplő 46 éves kormányos Winston Watts a Jég veled hatására kezdett el bobozni, de 2010-ben kiszállt a sportágból. Tavaly azonban visszatért, és nekiállt a felkészülésnek, társául a korábbi 400-as sprinter Marvin Dixont választotta.

Wattsék teljesítették a minimum feltételeket, ezzel ott lehetnek Szocsiban a kettes bobosok harmincas mezőnyében, de egyelőre kétséges, hogy ki tudnak-e utazni. Watts már jó pár ezer dollárt beleölt a kvalifikációba, de most azt mondta, szponzorok nélkül nem tudnak versenyezni, körülbelül 80 ezer dollárt kéne összegyűjteniük két hét alatt. A csapat már az interneten is kér adományokat.

Az érdeklődés óriási lehet, a jamaicai bobcsapat honlapja elérhetetlenné vált.

Rovatok