Index Vakbarát Hírportál

Egy tizeden múlt, hogy történelmet írjon az amerikai bobos

2014. február 19., szerda 19:24

Lauryn Williams szerda este olimpiai történelmet írt abban a másodpercben, amikor Elena Meyers háta mögött ülve átcsúszott a célvonalon. Igaz, csak másodikak lettek a versenyben, ha nyernek, Williams lett volna az első nő, aki nyári és téli olimpián is aranyérmet szerez, de még úgy sem lesz kisebb az érdeme, ha azt mondjuk, ő mindössze az az ötödik sportoló a Földön, aki mindkettőn érmet szerzett.

A négy futamból három után Evans és Williams kettőse volt az élen, de a negyedikben elképesztő sokat rontottak (már a harmadikban is egyébként), így 26 százados előnyt sikerült végül elbukniuk. A kanadai Kaillie Humphries-Heather Moyse kettős 1 tizeddel nyert, megvédve a címüket és egyben bravúrt hajtva végre, a statisztika alapján ugyanis a harmadik futam után élen álló nyer az esetek 90 százalékában. A harmadik helyen is amerikai kettes végzett, Jamie Gruebel és Aja Evans.

Fél év bob elég volt csodához

A 30 éves Williams már középiskolában elkezdett atletizálni, 2002-ben pedig junior világbajnok lett 100 méteren. Pekingben ezüstérmes lett a fehérorosz Julija Nyesztyerenko mögött 3 századdal. Londonban aztán az arany is összejött, hiszen tagja volt a 4-szer 100-as váltónak, bár a döntőben nem ő futott.

A bobozásra 2013 nyarán váltott. Lenyűgöző, hogy júliusban ért először bobhoz, hét hónappal később pedig már olimpiai ezüstérmes. Persze ez nem véletlen, tehetsége és ereje már az első perctől kezdve látszott, hiszen három héttel az első edzés után megnyerte a tolóversenyt a válogatón. Pedig nem ő volt az egyetlen atléta, aki a bobozásra váltott, vele együtt csatlakozott ugyanis a bobcsapathoz Aja Evans és Lolo Jones is.

Amíg pedig az amerikai sajtó Lolo Jonesszal volt elfoglalva (11. lett), Williams szépen lassan egyre jobb lett. Januárban már világkupát is nyert Jamie Grubel fékezőjeként. Az amerikaiak egyébként nagyon sokat variáltak a világkupa alatt, a legjobb kormányos Elena Meyers mögött mindenkit kipróbáltak, és végül úgy esett Lauryn Williamsre a választás az olimpiára, hogy mindössze egyszer versenyzett Meyersszel (Aja Evans volt a társa a nyolc versenyből ötön).

A bobra váltás azért nem volt egyszerű, az első hetekben komolyan elgondolkodott azon Williams, hogy összepakol és hazamegy. Még Szocsiban is voltak gondok, az első edzésen - nem az ő hibájukból - borultak Meyersszel, vasárnap viszont ő fékezett későn, ami miatt megtört a BMW építésű bob eleje. A hibát csak az amerikaiak központjában kiállított, bemutatónak használt bobból levett elemekkel tudták javítani, de összerakták a versenyre.

A két bukás is csak közelebb hozta őket Meyersszel:

Túlságosan szerény, mert ez a sport nem olyan egyszerű. Nem könnyű csak úgy idejönni és betolni a bobot. Az, hogy Lauryn ilyen gyorsan az egyes csapatba került, azt bizonyítja, hogy fantasztikus sportoló.

Ő az anti-Lolo Jones

Bár egyszerre váltottak az atlétikáról a bobra, túl sok hasonlóság nincs Williams és Lolo Jones között. Jones a gátfutós korszaka óta a média kedvence, ezt bobozás közben is maximálisan kihasználta, és amivel csak tudott, bekerült a híradásokba.

Williams ezzel szemben egészen más elvet vall.

Nem a hírnévért, a rivaldafényért, a dicsőségért vagy a meggazdagodás reményében jöttem ide. Azt gondolom, hogy aki a figyelem középpontjába kerül, az örüljön neki. Ha éppen velem foglalkozik a média, az fantasztikus, de ha nem, akkor sem dől össze a világ. Azért jöttem ide, hogy Elenát segítsem, ez az egyetlen célom

- nyilatkozta az ESPN-nek.

Lolo Jonesnak nem jött össze az olimpiai érem. Pekingben az élen haladva botlott meg az egyik gátban, Londonban pedig negyedik lett. Ám Williams is tudja, milyen elbukni, annak ellenére, hogy ezüstje és aranya is van nyári olimpiáról. Peking neki sem sikerült a legjobban, 100 méteren 5 századdal maradt le a dobogóról, a váltóban pedig elejtették a botot Torri Edwardsszal, majd később ki is zárták őket. 

Nagyon szűk klub tagja lett

Williams előtt csak négy sportolónak sikerült nyári és téli olimpián is érmet szereznie, a sorrend azonban nem mindig volt ez. Először az amerikai Eddie Eagen duplázott, rögtön két arannyal. 1920-ban, Antwerpenben könnyű súlyú bokszolóként, majd 1932-ben a Lake Placid-i olimpián a négyes bobbal lett bajnok. A norvég Jacob Tullin Thomas pont négy évvel volt lemaradva tőle, de fordított sorrendben. 1924-ben, Chamonix-ban szerezte olimpiai aranyát (síugrás, nagysánc), majd Berlinben lett második vitorlázásban.

A német Christa Luding összesen négy olimpiai érmet szerzett. 1984-ben, Szarajevóban ő volt a leggyorsabb 500 méteres gyorskorcsolyában, 1988-ban viszont tarolt. Calgaryban 1000 méteren nyert, 500-on ezüstöt szerzett, majd Szöulban is dobogóra állhatott, hiszen kerékpáros repülőversenyben lett második. Hogy minden éremből legyen egy neki, Albertville-ben 500 méteres gyorskorcsolyában lett harmadik. Ő egyébként az egyetlen, aki aki egy évben két olimpián is érmet szerzett.

Legutóbb a kanadai Clara Hughes tudott duplázni. Atlantában (1996) a kerékpárosok országúti és időfutam versenyében is bronzérmes lett, majd 2002-től gyorskorcsolyára váltott. Három olimpián összesen 4 érmet nyert, 5000 méteren és csapatversenyben indult, egy aranyat, egy ezüstöt és két bronzot nyert a két atlantai érme mellé.

Lauryn Williams melléjük került most, neki egy aranya és egy ezüstje van nyári olimpiáról, illetve még egy ezüstje Szocsiból.

Rovatok