Index Vakbarát Hírportál

Aligha lesz nála erősebb Szocsiban

2014. február 4., kedd 10:07

Alekszej Vojevodát nem kell bemutatni a bobos világnak, a harminchárom éves orosz ezüstérmes lett a négyes csapattal Torinóban, aztán 2010-ben Vancouverben ezüstérmet szerzett a kettesben. Szocsi után viszont befejezi, visszatér ahhoz a sportághoz, amiben a bobnál is sikeresebb, folytatja profi szkanderes karrierjét. 

A szocsi olimpián biztosan a legerősebb olimpikonok között lesz, fekvenyomásban kétszáznegyven kiló a rekordja, a Moscow Timesnak a napokban azt mondta, sokat mászott fára gyerekkorában, innen jött a nagy erő.

A százkilencvenöt centis, száztizenkét kilós orosz jól kamatoztatta felépítését a bobozásban, de a téli sport inkább hobbi volt szkander mellett, melyben három világbajnoki címet szerzett. 

„A szkander egy nagyon komoly sport, sokkal több országban űzik, mint a bobozást. Szocsi után vissza is térek, sok lehetőségem van még. A szkanderezés segített a bobos karrieremben is, a csapatban én voltam a fékező"' - mesélt a váltás okairól. 

Az orosz rendezéstől azt reméli, hogy még több oroszt sarkall majd sportolásra, így nőhet az élsportolók száma is az országban. „Szocsi egy nemzeti projekt számunkra. Még erősebbé teszi majd Oroszországot a nemzetközi mezőnyben" - mondta. Nem akar ígérgetni az olimpiára, szeretne arannyal búcsúzni, de szerinte nem lehet megjósolni, hogyan teljesítenek majd. 

Krasznodariként vitte az olimpiai lángot, a téli olimpia nagyköveteként is aktív volt. 

Vojevodának egyébként az egészséges életmód az egyik legfontosabb dolog az életében, két éve már húst sem eszik, reggel egy pohár vízzel nyit, aztán kezdődhet a nap.

Rovatok