Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna olimpiai aranyba menekült

2014. február 21., péntek 17:24

A szocsi olimpia női biatlonversenyeinek utolsó számát, a 4x6 kilométeres váltót Ukrajna húzta be, az oroszokat győzték le, akikkel az első két váltásnál még együtt haladtak, majd az utolsó lövészetnél is nagyon közel voltak egymáshoz.

Az ukrán váltót az egyéni teljesítmények alapján is mindenki esélyesnek tartotta az aranyra, a tavalyi világbajnoki ezüstérmük, és a világkupában szerzett eredményeik is azt mutatták, biztosan ott lesznek a dobogón. Talán az ukrán váltó az egyetlen, ami négy közel azonos képességű versenyzővel tudott kiállni. Közülük egyéniben is mindannyian top tízes versenyzők, és ha futásban nem is olyan erősek, jó lövőformát szoktak mutatni.

A világbajnoki címvédő norvégok kezdő embere, Fanny Horn pocsékul ment. Ötven másodperc hátrányt sikerült összehoznia csapatának, és mint kiderült, ennyit képtelenség behozni. Az első két lövészetnél az oroszok vezettek, de az ukránok tapadtak rájuk, meglepetésre az olaszok jöttek a harmadik helyen.

Az ukrán váltó második tagja, Julija Dzsima szakított le mindenkit. Nemcsak pontosan, de gyorsan is lőtt, és futásban is sikerült tartania az előnyt. A 3. tagot, Valj Szemerenkót bő negyven másodperces előnnyel indíthatta, a dobogóért ekkor már az oroszok és a norvégok küzdöttek.

A legnehezebb pillanatokat Szemerenko miatt kellett átélniük az ukránoknak, az álló lövészetében rosszul kezdett, háromszor is hibázott, kétséges volt, elég lesz-e neki a három póttöltény. Szemerenko lassított lövészetén, de bejött neki, büntetőkör nélkül mehetett tovább. A lassú lövészet miatt azonban az oroszok és norvégok lefelezték a különbséget. Úgy tűnt, ezt futásban be is hozzák.

A harmadik váltásnál Pindrusna indult először, 28 másodpercre jött az orosz Viluhina és Tora Berger. A páros nagyon bekezdett futásban, gyorsan csökkentették a különbséget, és Pindrusna plusz lövése miatt a fekvő lövészet után még szorosabb lett a verseny. Pindrusna azonban nem izgult, az utolsó körben hibátlanul lőtt, míg üldözői egy lövést elpazaroltak. A futásteljesítmények alapján azonban még mindig nem volt egyértelmű, hogy ki nyer.

A hátralévő távon azonban kiderült, hogy Pindrusna nagyon taktikusan versenyzett, az utolsó szakaszra tartalékolt, ahol óriási futással még növelni is tudta az előnyt, így viszonylag simán jött be első helyen. A váltó Ukrajna első aranyérmét szerezte Szocsiban, elég feszült légkörben. Az olimpiai csapat több tagja hazautazott a Kijevben dúló forradalom miatt.

A második helyet a orosz váltó szerezte meg, a harmadikok a norvégok lettek.

Rovatok