Index Vakbarát Hírportál

18 évesen, náthásan mindent elért

2014. február 21., péntek 18:32

Az amerikai Mikaela Shiffrin a műlesiklás olimpiai bajnok a nőknél. Soha nem volt még ilyen fiatal bajnoka a számnak. Az osztrákok is örülhettek.

Az amerikaiak Ted Ligety után a mindössze tizennyolc éves Mikaela Shiffrintől várhattak aranyat alpesi síben, az óriásműlesiklásban hatodik síző oda is tette magát a szám első futamában, fél másodperccel verte az olimpiai bajnok Marie Höfl-Rieschet. 

Az amerikai síző jó szereplése nem volt annyira meglepő, tavaly ő lett a szám világbajnoka, a világkupában is vezeti a szakágat, januárban két vk-versenyt is nyert, 15 éves kora óta versenyez a legmagasabb szinten. 

Ott volt még az élmezőnyben az a Tina Maze is, aki lesiklás és óriásműlesiklás után harmadik olimpiai aranyérmére hajtott Szocsiban, ő lehetett volna a második olyan nő, akinek ez egy olimpián sikerül. 

A mezőny most is változatos volt, elindult például az a togói  Alessia Afi Dipol is, aki tizennyolc évesen már második országáért versenyzett, korábban indiaiként állt rajthoz. A magyar Berecz Anna utolsó szocsi versenyére készült, az első futam után a 44. helyen állt, tíz másodperc fölötti hátrányt szedett össze a versenyt 52.62-vel vezető Shiffrinnel szemben. Az amerikai egyébként úgy állt rajthoz, hogy a napokban náthás volt, az első futam után vezető idejét annak tulajdonította, hogy feküdt neki a pálya.  

A második futam már villanyfényben kezdődött, a női alpesi sízők ezzel a programmal zárták a szocsi olimpiát. Az első komolyabb időt a cseh Strachova tette oda, remekül ment neki a műlesiklás kombinációban is, de aztán kiesett. Jól szerepeltek a svédek is, Wikström és Hansdotter is vezető pozícióban volt egy ideieg, de a végén az osztrákokon múlt, hogy sikerül-e minden idők legfiatalabb bajnokát avatni Szocsiban. A 2011-es vb-n ezüstérmes Kathrin Zettel után Marlies Schild állt az élre, és miután Tina Maze nagyon elszúrta a második futamát, már csak a 18 éves Shiffrin maradt fent az esélyesek közül. 

A tizennyolc éves amerikai majdnem elszállt, az egyik kapu után nagyot rontott, de szerencséjére maradt annyi az előnyéből, hogy a végén meg tudja szerezni az olimpiai bajnoki címet, félmásodperccel volt gyorsabb Schildnél. 

Sosem volt még ilyen fiatal olimpiai bajnoka a műlesiklásnak, az amerikaiak pedig negyvenkét év után nyerték meg a számot a női mezőnyben. Berecz Anna a 35. helyen végzett. 

 Eredmények, alpesi sí, nők, műlesiklás

1.   Mikaela Shiffrin (Egyesült Államok) 1:44.54 perc (1. futam: 52.62 másodperc, 2. futam: 51.92)

2. Marlies Schild (Ausztria) 1:45.07 (53.96, 51.11)

3. Kathrin Zettel (Ausztria) 1:45.35 (54.00, 51.35)

...35. Berecz Anna 2:04.92 (1.03.28, 1:01.64)

Rovatok