Index Vakbarát Hírportál

Gyenge hétpróbázó nyerte szocsi legkirályabb versenyszámát

2014. február 14., péntek 19:23

Lizzy Yarnold 2008-ban találkozott először közelebbről a szkeletonnal, az átlagos teljesítményt nyújtó hétpróbást pedig annyira megfogta a sport, hogy egyből átváltott rá. Jól tette, hat évvel később olimpiai aranyat nyert Szocsiban, nem is akárhogy.

Yarnold első helyével a britek megvédték vancouveri címüket, sőt még rá is tettek egy lapáttal, négy éve ugyanis Amy Williams fél másodperccel nyert (ami már akkor is nagy szó volt), Yarnold viszont csaknem 1 másodperccel nyomta le riválisait. Kétszer is pályacsúcsot ment, végig irányítása alatt tartotta a versenyt.

A második helyen befutott amerikai Noelle Pikus-Pace története sem mindennapi. A 31 éves versenyző volt a legnagyobb esélyes a torinói olimpia előtt, ám 2005-ben egy elszabadult bob elütötte és lemaradt az olimpiáról. Vancouverben 1 tizeden múlt az érme, csalódottságában vissza is vonult, ám nem bírta a sport nélkül. Szocsiban beteljesült az álma, olimpiai érmes lett, az ezüstnek úgy örült, mint más az aranynak nem, hosszú percig le sem jött a lelátóról, ahol férjével ünnepelt. Pikus-Pace ráadásul egy hete agyrázkódást szenvedett edzés közben, így versenyzett a többiek ellen.

A harmadik, az orosz Jelena Nyikityina nagyot hibázott az utolsó futamban, majdnem bukta a bronzérmet, de végül minimális különbséggel, 4 századdal megelőzte az amerikai Katie Uhlaendert.

Eredmény, női szkeleton

  1. Elizabeth Yarnold (Nagy-Britannia) 3:52.89 p
  2. Noelle Pikus-Pace (Egyesült Államok) 3:53.86
  3. Jelena Nyikityina (Oroszország) 3:54.30

Rovatok