Index Vakbarát Hírportál

Ess el, lőj mellé: ezt kapták az ukránok

2014. február 22., szombat 10:06

Teljesen kiakadt az orosz szurkolókra Olga Pindrusna, aki pénteken az ukrán női váltóval aranyérmet nyert. A drukkerek az ukrán forradalom miatt ellenségesen viselkedtek velük.

A ukrán váltó befejező embere szerint a biatlonstadionban, ahol lövészet is zajlik, nagyon sportszerűtlenek voltak az oroszok. „Képtelenek voltak csendben maradni. Most tapasztaltam ilyet először. Ha ukrán sportoló van a pályán, az orosz szurkolók általában támogatnak minket. Mindig úgy éljeneztek, mintha mi is oroszok lennénk. De ma azt láttuk, mikor Valj Szemerenko futott, hogy az oroszok üvöltöttek, és a háborúra emlékeztettek. Azt kiabálták, lőjünk mellé, essünk el, és hasonlókat. Futottam, de nem tudtam elhinni, hogy ilyeneket kiabálnak az oroszok. Ezek nem lehetnek azok az emberek, akik a sport miatt jönnek ki."

Szemerenko is hasonló tapasztalatokat szerzett, nagyon nehéznek érezte, hogy az oroszok előtt kellett versenyeznie, vele is szemétkedtek, de hallott azért jószándékú szurkolást is az oroszoktól.

A váltó Ukrajna egyetlen aranyérmét szerezte Szocsiban, éppen az oroszokkal csatáztak nagyot. Az ország másik érme is biatlonban van, Vita Szemerenko szerzett bronzot a női sprintben.

Az oroszok azonban nemcsak az ukránokat idegesítették. A New York Times szerint sokan egyáltalán nem tudják, hogy kell viselkedni egy biatlonversenyen. Az íratlan szabályok szerint a lövészetnél csendben kell lenni, de az oroszok sokszor próbálják megzavarni az ellenfelet. Hogy mi a helyes viselkedés a pályán, azt az orosz állami tévé szakkommentátora is próbálta megtanítani a szurkolóknak, de kevés sikerrel.

Rovatok