Index Vakbarát Hírportál

Osztrák népünnepéllyel zártak az alpesi sízők

2014. február 22., szombat 18:40

Két érmet is szereztek műlesiklásban, Mario Matt 34 évesen lett olimpiai bajnok. A második futamban egymás után buktak ki a sztárok.

A száztizenhét fős mezőny egy osztrák edző által tűzött pályán ment neki az alpesi sízők záróversenyének, a műlesiklásnak, A harmadikként indult osztrák Mario Matt, aki a szám kétszeres világbajnoka, már az első mérési ponttól jobb volt az addig leggyorsabb svéd Myhrernél, az első körben nem is előzte meg senki. 

A francia Grange is meglepően jó időt futott, és egy másodpercen belül tudott maradni, majd a Szocsiban már egy aranyérmet szerző Ted Ligety is esélyes lett első futamával. A legnagyobb meglepetést azonban az olasz Gross okozta, a harmincöt éves síző tizenhetes rajtszámmal a harmadik legjobb időt teljesítette, hetvenöt század volt a hátránya, előzte Pinturault-t és Neureuthert is, szoros verseny nézett ki a második futamra. A magyar Farkas Norbert az 58. helyen állt. 

A második futamra Ivica Kostelic apja, Ante Kostelic trükkös pályát tűzött, az első indulók meg is szenvedtek vele, egymás után estek ki, vagy hibáztak a pálya felső szakaszán. Az első versenyképes időt a szlovák Zampa futotta, majd az idei szezonban berobbant, mindössze tizenkilenc éves norvég Kristoffersen állt az élre. 

A nagyobb nevek sem bírtak a pályával, Pinturault, Ligety és Neureuther nem fejezte be a versenyt, az első futamban jól teljesítő francia Grange is kiesett (később többen dühösen nyilatkoztak a pályát tűző Ante Kostelicről). Közben viszont az osztrák Hirscher kihozta magából azt, ami az előző körben nem sikerült, akkor még elégedetlenkedett, miután 1,28 másodperces hátrányt szedett össze, a másodikban viszont már odatette magát, és átvette a vezetést. 

Utána már csak ketten maradtak fent, a svéd Myhrer kapásból elszállt, így az első futamban legjobb Mario Matton múlt, mi lesz a vége. Az már a pálya felétől látszott, ha nem hibázik nagyot, és leér a pályán, meglesz neki az olimpiai arany. Végül így is lett, huszonnyolc század maradt az előnyéből, ő lett a szám bajnoka, 34 évesen először szerzett olimpiai érmet. Hirschernek maradt az ezüst, Kristoffersen lett a bronzérmes. 

A magyar Farkas Norbert nem ért célba a második futamában. 

Az éremesélyes svéd Myhrer a verseny után egyszerűen idiótának nevezte a második futam pályáját tűző Ante Kostelicet. „Itt az ideje, hogy visszavonuljon, és ne legyen ott a következő olimpián. Egy rohadt idióta, mindig kemény pályákat tűz, de ez túlságosan extrémre sikerült, nevetséges volt az egész. Kérdezzenek meg bárkit az indulók közül" - dühöngött a svéd síző, aki hozzátette, a horvát edzőt el kellene tiltani.  

alpesi sí, férfiak, műlesiklás, olimpiai bajnok:

   Mario Matt (Ausztria) 1:41.84 perc (1. futam: 46.70 másodperc/2. futam: 55.14 másodperc)

2. Marcel Hirscher (Ausztria) 1:42.12 (47.98/54.14)

3. Henrik Kristoffersen (Norvégia) 1:42.67 (48.49/54.18)

Rovatok