Index Vakbarát Hírportál

A szörnyű balesetben elhunyt sízőről nem felejtkeztek el a többiek Szocsiban

2014. február 21., péntek 20:20

A kanadai freestyle síző, Sarah Burke 2012 elején vesztette életét egy tragikus baleset után, a szocsi téli olimpián a félcső döntőjén ott volt édesanyja, akit megleptek a pályamunkások. 

A csütörtöki szám fináléja előtt pályamunkások egy csoportja szívet formálva csúszott le a félcsőben, hogy a sportág egyik legendájának és eredményeinek emléket állítsanak.

Burke 2005-ben nyert világbajnokságot félcsőben, majd négy Winter X-arany következett szupercsőben, élete utolsó szezonjában, 2011-ben is nyert.

Nem sokkal később, 2012 januárjában egy utah-i extrémparkban edzés közben szenvedett balesetet, abban a félcsőben, ahol korábban egy amerikai snowboardos is súlyosan megsérült. A huszonkilenc éves Burke beverte a fejét, a szemtanúk később azt mondták, nem tűnt komolynak a balesete. A síző keringése azonban leállt, a kiérkező orvosok élesztették újra, majd mentőhelikopterrel egy közeli kórházba szállították, ahol mesterséges kómába helyezték.

A baleset után megoperálták, de kilenc nappal később elhunyt. 

Az ausztrál snowboardos, Torah Bright szeretett volna fekete karszalaggal emlékezni Burke-re futamaiban, de ezt a NOB nem engedélyezte, ahogy korábban az ukrán olimpikonok sem viselhettek karszalagot. 

Rovatok