Index Vakbarát Hírportál

Felix Loch lesz a szánkózás új legendája

2014. február 9., vasárnap 19:21 | aznap frissítve

Szocsiban a férfi egyes szánkót a német Felix Loch nyerte az orosz Albert Gyemcsenko és az olasz Armin Zöggeler előtt.

Mindössze egyetlen pillanatig, pontosabban egy futamig tűnt úgy, hogy Szocsiban először nem németajkú bajnoka lesz a férfi szánkósok mezőnyének. Aztán jött Felix Loch, elvette az orosz Gyemcsenkótól az első helyet, majd sorban háromszor is a leggyorsabbat csúszva megvédte olimpiai bajnoki címét - kétszer ráadásul a pályacsúcson is javított. (Az 1984-ben aranyat nyerő Paul Hildgartner és a 2002-2006-ban duplázó Armin Zöggeler is olasz ugyan, ám mindketten kilométerekre az osztrák határtól születtek csak, ahol a német is anyanyelvnek számít.)

Loch már Vancouverben történelmet írt aranyérmével, hiszen az akkor 20 éves német lett minden idők legfiatalabb olimpiai bajnoka szánkóban, most pedig igazolta, hogy akár a sportág legnagyobb alakja is lehet belőle. Nála több, három aranyat ugyanis csak honfitársa, Georg Hackl nyert, de még neki is csak 26 évesen sikerült szereznie az elsőt.

A szombati első futamot a Hentes becenévre hallgató hatalmas orosz, Albert Gyemcsenko nyerte, kisebb meglepetésre. Bár hozzágondolva, hogy egy rövid szeptemberi edzőhetet leszámítva egész télen csak az oroszok gyakorolhattak a Sanki csúszópályán, akkor már talán nem is volt annyira meglepő, hogy a 42 éves veterán hogy kerülhetett az élre.

A tökéletességig kiismert pálya sem volt azonban elég Loch ellen, aki bár nem a legszebb testtartásban csúszik, mégis a leghatékonyabb. Még szombaton megdöntötte Gyemcsenko friss pályacsúcsát, majd a sort vasárnap is folytatta az első menetben, esélyt sem hagyva orosz riválisának arra, hogy megszorítsa. A végén 476 ezreddel nyert, ami elképesztő fölény, a harmadik Zöggeler pedig már 1,2 másodpercen kívül volt.

A 24 éves Loch az elmúlt öt évben nyolc világbajnoki címet nyert (egyesben és váltóban is négyet-négyet), emellett kétszeres Eb- és világkupagyőztes, második olimpiai aranya mellé pedig hamarosan egy harmadikat is adhat, ugyanis a váltóversenynek is a németek a legnagyobb esélyesei.

A dobogón mögötte két 40-en felüli követte - az orosz Gyemcsenko erre készült, hogy Szocsiban a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa, ám ilyen korban már az is hatalmas teljesítmény, hogy a dobogóra került, hát még a második hely. Torinóban, 8 éve is ezüstöt nyert, már akkor sem számított fiatalnak.

Legalább olyan lenyűgöző azonban a harmadik Armin Zöggeler teljesítménye, mint a győztes Loché. A Kannibál becenévre hallgató, civilben egyébként rendőr, 40 éves olasz sorban hatodik olimpiáján lett érmes (A szombaton hetedik érmét nyerő 40 Ole Einar Björndalen beceneve szintén Kannibál egyébként). Lillehammerben még csak bronzot nyert, majd jött egy ezüst, két arany, Vancouverben pedig ismét a harmadik hely. A szocsi bronzéremmel keretbe foglalta az elmúlt 20 évét a legenda, aki a hat dobogós helyezéssel történelmet írt a téli olimpián, hiszen ilyen kiegyensúlyozott, remek teljesítményre más még nem volt képes.

Rovatok