Index Vakbarát Hírportál

Oféliának nem sikerült, a bakfisnak igen

2014. február 21., péntek 21:29

A pénteki nap a doppingbotrányokról és a hokiról szólt Szocsiban. Kanada kiverte az amerikaiakat a férfi jégkorongtorna elődöntőjében, a svédekkel játszhatnak az aranyért. Eközben bizonyossá vált, hogy a németek egyik sílövője doppingolt, Németország pedig konstans sokkban van. A veszélyes curlingben a kanadaiak verhetetlenek, egy amerikai síző korrekordot döntött, az ukrán biatlonosok szolidárisak voltak a kijeviekkel, gyorskorcsolyában pedig Korea és Oroszország tarolt. Ja, és Rácz Ofélia peches napot fogott ki.

Akadtak nagy meccsek és dicső érmek Szocsiban pénteken is, de kit érdekel, amikor olyan fontos dolgok történtek, mint:

De beszéljünk inkább a sportról, mivel eldőlt, melyik a világ legjobb férfi curlingcsapata, melyik két együttes játszhatja a férfi jégkorongdöntőt, és érmeket osztottak női síkrosszban, biatlonban, alpesi síben és rövidpályás gyorskorcsolyában, de a normál gyorskoriban is eldőltek fontos kérdések.

Kanadai gránitpusztítók

Miután csütörtökön a kanadai nők úgy nyerték meg a téli olimpia curlingtornáját, hogy egyetlen verést sem kaptak Szocsiban, nagy teher hárult a férfiakra, volt mit bizonyítani. A bronzmeccsen a kínaiak csaptak össze a svédekkel, miután a csoportban már játszottak egy 6-5-ös meccset (a svédek javára). Most is szoros volt, bár a kínaiak domináltak, de a hosszabbítás meghozta a svéd bronzot, 6-4-re nyertek. A döntőben Kanadának megvolt az esélye, hogy a férfi torna aranyát is magához rántsa, a briteket kellett ehhez megverni. Nagy erőbedobás nélkül sikerült is a nemes cél, a címvédés: az ellenfél mindössze három endet tudott nyerni, a volt gyarmatuk 9-3-ra tönkreverte őket.

Svéd-kanadai döntő lesz hokiban

Észak-európai, azaz svéd-finn, illetve észak-amerikai, azaz kanadai-amerikai meccsek döntöttek pénteken arról, ki melyik helyért játszhat a hétvégén a férfi hokitornán. A svédek torkán nagy nehezen, de lement a házigazda orosz csapatot kiejtő finn csapat. 0-1-ről fordítottak és nyertek 2-1-re, ezzel Torino után két olimpiával ismét döntősek. A finnek sokat voltak emberelőnyben az elején, ebből sikerült bepréselniük egy gólt (Olli Jokinen), de öt percre rá már egyenlített is Svédország (Loui Eriksson). A második harmadban jött Erik Karlsson, és be is állította a végeredményt, ami a rutinszerű finn kapuslehozatallal és rohamokkal sem változott.

A kanadai-amerikai megaösszecsapást nagy várakozások előzték meg, volt is nagy harc, de nem lett nagy gólzápor. Jamie Benn nevét éltetheti most fél Kanada, mivel az ő második harmadban, a 22. percben szerzett gólja volt a meccs egyetlen találata. Így az USA-nak nem sikerült a vancouveri, döntőbeli vereségért bosszút állni. Esélyük nem is volt sok, a kanadaiak végig a kezükben tartották a meccset, megérdemelt a döntőbe jutásuk.

Majdnem bakfis, de bajnok

Mikaela Shiffrin világrekordot döntött, 18 évesen még senki sem nyert műlesiklást, alias szlalomot. Shiffrin győzelme nem igazán forgott veszélyben, az első futam után is vezetett, ezt megtartotta a második lecsúszása után, még a rontása ellenére is.

A nagyágyúk, mint Tina Maze vagy Maria Höfl-Riesch is lemaradtak közben a dobogóról, és az osztrákok örülhettek a végén: az ezüstöt Marlies Schild, a bronzot Kathrin Zettel kaparintotta meg. Ahogy a nőknek is ez volt a záróversenyük alpesi síben, Berecz Anna is utoljára csusszant, a derék 35. helyet érte el. Indult egy togói versenyző is, de ő a mezőny végén végzett.

Ukrajnáért, a békéért

Miközben otthon egymást lövik a tüntetők és a karhatalmi erők (vagyis a közmédia szerint szegény rendőröket támadják a terroristák), az ukrán sílövőváltó összezárt, és csodát tett. A polgárháborús helyzetet kitörölték, és óriásit mentek a női 4x6 kilométeres váltóban. Ehhez kellett, hogy a norvégok rögtön az elején elszúrják a futást és a lövést, de az oroszokat nehezebb volt legyűrni. Valj Szemerenko lövésénél kicsit sárga-kék lett a csapattagok arca is, de végül Olena Pindrusna tartalékolt és lehajrázott mindenkit. Az ezüst az orosz, a bronz a norvég csapaté lett. A futam utáni sajtótájékoztatón az ukránok egy perc néma csenddel emlékeztek meg az otthoni halottakról.

Korea és Oroszország lejegelték a világot

Nagyüzem volt a rövidpályás gyorskorcsolyában is. A férfiaknál lezavarták az 500 méteres versenyt ától cettig. A döntőben nagy nevek ütköztek meg egymással, végül a koreaiból lett oroszból lett sztár, Victor An lett a győztes, maga mögött tudva a kínai Vu Decsinget és a kanadai Charle Cournoyer-t. Knoch Viktor nem jutott tovább a negyeddöntőből, mert kemény volt a jég.

A nőknél az 1000 méteres versenyt zongorázták le, totális ázsiai diadal lett a vége. Az aranyérmet a dél-koreai Park Szunghi, az ezüstöt a kínai Fen Kehszin, a bronzot Park honfitársa, Sim Szakhi nyerte meg. A harmadik döntő a férfiak 5000 méteres váltója volt, amiben a házigazda oroszok egy arannyal kárpótolták magukat a hokikudarcért, mögöttük az amerikai és a kínai váltó csúszott be. És persze An ebben a csapatban is tag volt.

Rácz Ofélia megbillent

Elképesztő, amit a kanadaiak művelnek ezen az olimpián, most a női síkrosszban aláztak és tanítottak. Marielle Thompson és Kelsey Serwa osztoztak az első két helyen, a svéd Anna Holmlund lett a bronzérmes. A verseny akadozva zajlott, havaseső és köd is nehezítette a csúszók dolgát reggel. Érdekes megemlíteni, hogy a döntőig eljutó francia Ophelie David alapjáraton magyar, 1994-ben még műlesiklásban versenyzett Rácz Ofélia néven. Ő most egy megbillenés miatt a negyedik lett, ami így se rossz. A német Anna Wörner pedig még a negyeddöntőben esett nagyot, hordágyon vitték le, de így járt később a chilei Stephanie Joffroy is.

Kapj el, ha tudsz!

Gyorskorcsolyában ugyan nem osztottak ma érmeket, de a csapatüldözéses versenyekben negyed- és elődöntőket zavartak le. A férfiaknál az amerikai, francia, norvég, orosz, kanadai, lengyel, holland és dél-koreai csapatok küzdhetnek majd az aranyért, a nőknél csak a negyeddöntők mentek le. Ha a hollandok nem szereznek újabb érmeket, megesszük a kalapunk.

Rovatok