Index Vakbarát Hírportál

Tragikus drámák a trópusi latyakban, 9. rész

2014. február 14., péntek 21:15

Egy latin-amerikai szappanoperára hajazott a szocsi téli olimpia pénteki napja. Oroszország konstans sokkban van műkorcsolyázójuk, Jevgenyij Pljuscsenko váratlan visszatáncolása miatt, miközben a szomszéd beloruszok egy nap alatt behúztak két aranyat és egy bronzot, hatalmas lehet az örömük. Hogy a két műfaj mixét ne hagyjuk ki, Magyarország a tragikomédiát választotta, sífutónk és sílövőnk a mezőnyeik végén értek célba.

Még a tenger felett lebukó nap is forrón sütött le Szocsira. Vlagyimir Vlagyimirovics elégedetten szívott bele a tiszta kaukázusi levegőbe, és megjegyezte: ezen a napon is túl vagyunk. Örülhetett, megtette a csodát, a trópusok peremén téli olimpiát rendezett, hiába szívták a fogukat a léhűtő sífutók, hódeszkások és alpesi sízők. Bukjanak csak, van egy vagon, mit vagon, szerelvény tartalékhó.

Dráma, tragédia, fájdalom

De egyvalamit ő sem tudott megbocsátani, és az orosz nemzet sem: Jevgenyij Pljuscsenko sokakat megdöbbentő, hirtelen visszalépését egyéni műkorcsolyában. A csütörtöki történet még pénteken, a szerelem napján is sokkolta az országot, emberek kérdezték Moszkvától Vlagyivosztokig: miért? „A korom még engedné, de a 12 operáció már túl sok" – szólt a bajnok válasza. Bírálták azért is, mert ha előbb döntött volna, az ifjú titán, akár dobogóra is esélyes Makszim Kovtun elindulhatott volna. Egy erdélyi magyar, a román színekben versenyző Kelemen Zoltán a visszalépés miatt továbbjutott, viszont kijelentette: Pljuscsenkót tisztelet illeti, hogy ilyen fájdalommal egyáltalán elindult.

Dráma ide, dráma oda, a műkoris gépezet nem állt le, a férfi egyénit lenyomták pénteken. A fiatal japán srác, a 19 éves Hanju Juzuru (aki amúgy a cunami sújtotta környékről származik) magabiztosan győzött, 280 pontja kimagaslott a mezőnyből. A második helyet a kanadai Patrick Chan, a harmadikat a kazah Gyenisz Ten csípte meg, de ő már jócskán lemaradva az első kettőtől.

Az örök második

A nők után a férfiaknál is érmeket aggattak a szuperkombináció legjobb hármasának nyakára. Minden szem a horvát alpesi sí legnagyobb alakjára, Ivica Kostelicre szegeződött, pláne azért, mert a szlalomnál az ő apja jelölte ki a pályát. Kostelic svájci és norvég ellenfelekkel találta magát szemben, de derekasan küzdött. Az előbbi, Sandro Viletta végül magabiztosan behúzta az aranyat, Kostelic pedig életében negyedszerre is leszorult az olimpiai dobogó második fokára. Az olasz Christoph Innerhofer második szocsi érmét szerezve a harmadik lett. A drámát itt is a kásás hó szolgáltatta amúgy, a versenyzők a műlesiklásban estek-keltek, mint egy Chaplin-filmben. És ha már alpesi sí: a németek nagyágyújának, Feilx Neureuthernek azzal a teherrel kell majd versenyeznie, hogy Münchenben eljárás indult ellene egy anyagi káros baleset okozása miatt.

Spori, most akkor bent volt?

Pörgött a pakk pénteken is, pazar parádét prezentáltak a csehek és a lettek. Hat gól esett a meccsen, a csehek 4:2-re nyertek, de egy gólt sokáig nem fognak elfelejteni. A lett Janis Sprukts lövése a kapuban elhelyezett kameráról pattant vissza a mezőnybe, végül némi tanácskozás után megadták a bírók. A cseh-lett csoportban (C) még egy siralmas meccset rendeztek, ahol a svédek 1:0-ra legyőzték Svájcot. A B csoportban nem volt kegyelem: a kanadaiak az osztrákoknak, a finnek a szomszéd norvégoknak rámoltak be hat-hat gólt. A vert felek közül egyedül a norvégok tudtak bepasszírozni egy árva válaszgólt.

15 kilométer a trópusokon

Másodszor akaszthattak aranyérmet a dicső svájci, Dario Cologna nyakába, aki a síatlon után a 15 kilométeres klasszikus sífutást is megnyerte. A forró éghajlat miatt rövid ujjú pólóban versenyzett, de vetélytársa, a norvég Chris Andre Jespersen még a rövidnadrágot is bevállalta. Cologna iszonyatos formában futott, mögé két derék svéd, Johan Olsson és Daniel Richardsson fért be a második-harmadik helyekre. A magyar Szabó Milán is megfutotta a maga versenyét, a 78. helyen ért célba. Az utolsó egy igazi dél-amerikai szappanoperahős, a perui Roberto Carcelen lett, akit célba érkezése után egy nepáli versenyző és az olimpiai bajnok Cologna fogadott boldogan. A pénzsóvár NOB mellett még így is megférnek az eredeti olimpiai eszmék.

15 kilométer lövöldözve

Darja Domracseva neve mostmár ott villog a sporttörténelmi könyvekben: Szocsiban a második aranyérmét is behúzta a fehérorosz sílövő. A világbajnok norvégot, Tora Bergert hamar lerázta, Berger sorra hozta a lövőhibákat. Akadt némi izgalom, a cseh Veronika Vitkova nagyon jól lőtt, de az egyet-egyet hibázó Domracsevát ma sem lehetett megcibálni. A második a svájci Selina Gasparin lett, a harmadik egy újabb fehérorosz, Nagyezsda Szkardino. A magyar Szőcs Emőke is jelen volt, a 70. hellyel beérte szerényen.

Szkeleton

A nőknél négy futam alatt szalámizták le a mezőnyt, így végül kialakult a sorrend: a brit Elizabeth "Lizzy" Yarnold diadalmaskodott, megelőzve a Torinóról egy bobbaleset miatt lemaradt amerikai Noelle Pikus-Pace-t és a nagyot hibázó, de harmadik helyre befutó orosz Jelena Nyikitinát.

Yarnold az utolsó futamban 58,09 másodperc alatt csúszott le a jégteknőben, de összesítésben is ő volt a leggyorsabb. A vancouveri dobogóról senki sem volt a topon, az akkori bronzérmes német Anja Huber csak a nyolcadik lett. A győztes Yarnoldról a kétszeres pályacsúcs és a döbbenetes, egy perces fór mellett meg kell említeni, hogy 2008-ban még hétpróbázott, aztán sportágat váltott. Megérte.

Ugrás a győzelembe

Az első olyan freestyle verseny is megesett végre, ahol nem állhatott dobogóra egy észak-amerikai versenyző sem. Nagy nap volt ez a fehéroroszoknak, a biatlon mellett még egy aranyuk született, Alla Cuper nyerte meg a számot, jó magas, 98,1-es pontszámmal. A második a kínai Hszu Mengtaó, a harmadik az ausztrál Lydia Lassila lett.

Jég és sánc

Dübörögnek a curling csoportmeccsei, a nők 7. fordulójában Kína, Nagy-Britannia, Dánia és Oroszország tudott nyerni. A férfiaknál pedig két fordulót is rendeztek, a hetedikben a svédek, a kanadaiak és az amerikaiak, a nyolcadikban az oroszok, a kínaiak és a németek győztek. Síugrásban a férfiak egyéni nagysánc selejtezőjét zavarták le délután. A legjobbnak az osztrák Michael Hayböck bizonyult. Mögötte két japán, Ito Daiki és Simizu Reruhi végeztek, a nagy nevek közül Thomas Morgenstern a 6., Janne Ahonen a 11. lett, de Anders Bardal, Simon Ammann, Gregor Schlierenzauer és a normálsáncon győztes Kamil Stoch megúszták a kvalifikációt, nekik a második körben kell bizonyítaniuk.

Mindenesetre ha eddig nem tette, nézze a téli olimpiát, megéri! A közszolgálati tévécsatornákon élőben követheti minden fontos sport döntőjét és a magyarok szereplését. Pontosabban, felvételről nézhet egy-két selejtezőt, egy katonaesküvő és a Ridikül közé beágyazva.

Rovatok